(8 portioner)

Hemgjord smördeg eller två rullar färdiggjord köpt sådan.
Kavla ut smördegen, baka den i ugnen och skär i fyrkantiga bitar.
Aprikos i ingefära
300 gram aprikoser
5 gram rensad ingefära
100 gram socker
0.5 deciliter vatten
Tvätta aprikoserna och skär dem i skivor. Pressa ingefära och tillsätt socker och vatten. Koka upp blandningen. Lägg i aprikoserna och låt blandningen koka upp igen och ta sedan bort kastrullen från plattan.
Vaniljmascarpone
1 vaniljstång
100 gram mascarpone
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda dem med mascarponen.
Karamellkräm
150 gram glukos
225 gram socker (eller 375 gram socker om du inte har glukos)
375 gram vispgrädde
2 matskedar mascarpone
4 matskedar uppvispad vispgrädde
Värm upp glukos och socker till 195 grader för att göra karamellen. Koka upp grädden och blanda ner den i karamellen. När blandningen har svalnat blandar du ner mascarpone och vispad grädde.
Zabaione med amaretto
6 äggulor
100 gram socker
5 deciliter mjölk
6 matskedar amarettolikör
3 gelatinblad
Vispa äggulor och socker, blanda i mjölk och amarettolikör och vispa över ett vattenbad tills blandningen är 82 grader. Lägg då i gelatinbladen som du på förväg har blötlagt i vatten och sedan torkat. Låt svalna.
Övrigt
4 grovhackade aprikoskärnor
Uppläggning:
Lägg en sked med vaniljmascarpone på ett fat, täck den med bakad smördeg, lägg på karamellvaniljkrämen, lägg på en ruta smördeg, lägg på aprikoser, täck dem med smördeg, strö över hackade aprikoskärnor och toppa med zabaionekrämen.
Kavla ut smördegen, baka den i ugnen och skär i fyrkantiga bitar.
Aprikos i ingefära
300 gram aprikoser
5 gram rensad ingefära
100 gram socker
0.5 deciliter vatten
Tvätta aprikoserna och skär dem i skivor. Pressa ingefära och tillsätt socker och vatten. Koka upp blandningen. Lägg i aprikoserna och låt blandningen koka upp igen och ta sedan bort kastrullen från plattan.
Vaniljmascarpone
1 vaniljstång
100 gram mascarpone
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda dem med mascarponen.
Karamellkräm
150 gram glukos
225 gram socker (eller 375 gram socker om du inte har glukos)
375 gram vispgrädde
2 matskedar mascarpone
4 matskedar uppvispad vispgrädde
Värm upp glukos och socker till 195 grader för att göra karamellen. Koka upp grädden och blanda ner den i karamellen. När blandningen har svalnat blandar du ner mascarpone och vispad grädde.
Zabaione med amaretto
6 äggulor
100 gram socker
5 deciliter mjölk
6 matskedar amarettolikör
3 gelatinblad
Vispa äggulor och socker, blanda i mjölk och amarettolikör och vispa över ett vattenbad tills blandningen är 82 grader. Lägg då i gelatinbladen som du på förväg har blötlagt i vatten och sedan torkat. Låt svalna.
Övrigt
4 grovhackade aprikoskärnor
Uppläggning:
Lägg en sked med vaniljmascarpone på ett fat, täck den med bakad smördeg, lägg på karamellvaniljkrämen, lägg på en ruta smördeg, lägg på aprikoser, täck dem med smördeg, strö över hackade aprikoskärnor och toppa med zabaionekrämen.