Inte bara profit
Brittisk ekoodlare bygger gemenskap i Ungern.
Av Péter Zsámboki
Foto: Akos Stiller/hvg.hu
Av Péter Zsámboki
Foto: Akos Stiller/hvg.hu

Matthew Hayes, 51, älskar att arbeta i det fria. Född i engelska Suffolk hjälpte han under många år till som volontär i ekolantbruk samtidigt som han arbetade i London. Från 1984 arbetade han heltid på ekologiska gårdar och handelsträdgårdar och studerade senare ekologisk avfallsåtervinning vid en av University of Londons forskningsgårdar. År 1990 träffade han den ungerska volontären Judit som arbetade på ett kommunalt hem för vuxna med särskilda behov i Middlesbrough. Ett år senare gifte de sig.
En professor vid lantbruksuniversitetet i ungerska Gödöllő följde med intresse Matthew Hayes experiment och erbjöd honom 1995 att se över möjligheterna att inrätta en komposteringsanläggning på Gödöllős campus. Judit längtade hem till Ungern, så de och deras tre barn flyttade till universitetsstaden, tre mil från Budapest.
Matthew Hayes hade svårt att finns sig till rätta i det nya landet. Det var svårt att lära sig ungerska och de bodde hos hans frus mormor, som till en början inte uppskattade den engelska släktingen eftersom hon hade förlorat ett syskon i en bombräd under andra världskriget. Men en kväll när Matthew Hayes räknade dagskassan från Budapests ekomarknad där han hade börjat sälja produkter (från universitetets ekologiska handelsträdgårdsprojekt), frågade mormodern som hade ett förflutet i bokföringsbranschen, om hon kunde hjälpa till. Efter det granskade de regelbundet räkenskaperna tillsammans och pratade under tiden. ”Jag lärde mig det mesta av min ungerska av henne”, säger han.
För att ytterligare dryga ut lönen från universitetet arbetade han som översättare, och paret undervisade i engelska som främmande språk samt läste korrektur och manus.
Så småningom byggde Matthew Hayes upp ett ekologiskt träningsjordbruk vid universitetet, där han tillämpade miljövänliga metoder för grönsaksodling för att ge studenterna praktisk övning. Projektets startkapital liksom infrastrukturen var minimala.
År 2000 skildes paret och Matthew Hayes ställdes inför ett svårt beslut: skulle han återvända till England? Men han kunde inte tänka sig att lämna barnen. Dessutom skulle arbetet med odlingarna vara förgäves. ”Jag bestämde mig för att stanna och det var då jag för första gången kände att Ungern är hemma”, säger han.
Matthew Hayes har lärt sig att uppskatta regionen och klimatet och han har kommit ungrarna nära som enligt honom ”slappnar av när man lärt känna dem, och då visar sig vara ovanligt vänliga”. Åtskilliga ungrare som har charmats av Matthew Hayes ungerska brytning, har också kommit att uppskatta den halmhattsprydde britten som gjort ekologiska produkter tillgängliga för de mindre välsituerade genom att introducera ett lådsystem som varje vecka förser prenumeranter i två huvudstadsområden med en kartong färska ekogrönsaker till priser under ekomarknadens.
En av platserna som distribuerar de ekologiska lådorna är Wekerle-Estates lilla marknad. Gabriella Schneider, som samordnar rörelsen Transition Wekerle säger: ”Matthew är ett fenomen. Hans expertis är enastående liksom den respekt han visar odlingsarbetet och folk litar på honom vilket är oumbärligt för ekolådsprogrammet.”
Matthew Hayes säger att han är glad över att kunna ge något tillbaka till det land han adopterat som sitt och inte kan tänka sig att någonsin lämna. ”Med veckoprogrammet för grönsakslådor har en bro byggts mellan konsumenter och producenter, mellan staden och landsbygden. Ett lokalt matsystem har skapats som är till nytta för samhället, håller den lokala ekonomin med pengar och bidrar till att skydda miljön”, säger han.
Matthew Hayes
Född: 1 maj 1962 i Storbritannien
Bor: Zsámbok, Ungern
Yrkesplan: att skapa ekolantbruk och lokal konsumentgemenskap.
En professor vid lantbruksuniversitetet i ungerska Gödöllő följde med intresse Matthew Hayes experiment och erbjöd honom 1995 att se över möjligheterna att inrätta en komposteringsanläggning på Gödöllős campus. Judit längtade hem till Ungern, så de och deras tre barn flyttade till universitetsstaden, tre mil från Budapest.
Matthew Hayes hade svårt att finns sig till rätta i det nya landet. Det var svårt att lära sig ungerska och de bodde hos hans frus mormor, som till en början inte uppskattade den engelska släktingen eftersom hon hade förlorat ett syskon i en bombräd under andra världskriget. Men en kväll när Matthew Hayes räknade dagskassan från Budapests ekomarknad där han hade börjat sälja produkter (från universitetets ekologiska handelsträdgårdsprojekt), frågade mormodern som hade ett förflutet i bokföringsbranschen, om hon kunde hjälpa till. Efter det granskade de regelbundet räkenskaperna tillsammans och pratade under tiden. ”Jag lärde mig det mesta av min ungerska av henne”, säger han.
För att ytterligare dryga ut lönen från universitetet arbetade han som översättare, och paret undervisade i engelska som främmande språk samt läste korrektur och manus.
Så småningom byggde Matthew Hayes upp ett ekologiskt träningsjordbruk vid universitetet, där han tillämpade miljövänliga metoder för grönsaksodling för att ge studenterna praktisk övning. Projektets startkapital liksom infrastrukturen var minimala.
År 2000 skildes paret och Matthew Hayes ställdes inför ett svårt beslut: skulle han återvända till England? Men han kunde inte tänka sig att lämna barnen. Dessutom skulle arbetet med odlingarna vara förgäves. ”Jag bestämde mig för att stanna och det var då jag för första gången kände att Ungern är hemma”, säger han.
Matthew Hayes har lärt sig att uppskatta regionen och klimatet och han har kommit ungrarna nära som enligt honom ”slappnar av när man lärt känna dem, och då visar sig vara ovanligt vänliga”. Åtskilliga ungrare som har charmats av Matthew Hayes ungerska brytning, har också kommit att uppskatta den halmhattsprydde britten som gjort ekologiska produkter tillgängliga för de mindre välsituerade genom att introducera ett lådsystem som varje vecka förser prenumeranter i två huvudstadsområden med en kartong färska ekogrönsaker till priser under ekomarknadens.
En av platserna som distribuerar de ekologiska lådorna är Wekerle-Estates lilla marknad. Gabriella Schneider, som samordnar rörelsen Transition Wekerle säger: ”Matthew är ett fenomen. Hans expertis är enastående liksom den respekt han visar odlingsarbetet och folk litar på honom vilket är oumbärligt för ekolådsprogrammet.”
Matthew Hayes säger att han är glad över att kunna ge något tillbaka till det land han adopterat som sitt och inte kan tänka sig att någonsin lämna. ”Med veckoprogrammet för grönsakslådor har en bro byggts mellan konsumenter och producenter, mellan staden och landsbygden. Ett lokalt matsystem har skapats som är till nytta för samhället, håller den lokala ekonomin med pengar och bidrar till att skydda miljön”, säger han.
Matthew Hayes
Född: 1 maj 1962 i Storbritannien
Bor: Zsámbok, Ungern
Yrkesplan: att skapa ekolantbruk och lokal konsumentgemenskap.