Grillar
Vad du bör tänka på innan du köper en grill. Foto: © shutterstock

Grill eller barbecue
Det är två olika metoder. Vid grillning handlar det om hög temperatur och kort tillagningstid, medan barbecuen använder sig av låg temperatur och ganska långsam, varsam tillagning.
Typ?
De el-, gasol- och träkolsgrillar som finns i handeln har alla sina för- och nackdelar. Några faktorer du måste väga in är grillplats, personlig smak och budget.
Elgrill?
Fördelar: Minimal förvärmningstid, exakt temperaturinställning, jämn upphettning över hela tillagningsytan, lätt att rengöra och ingen rök, sot eller aska. Bordsmodellen kan även användas inomhus. Nackdelar: Begränsad grillupplevelse och smaken av grillad mat är inte alls densamma som när man grillar på traditionellt vis.
Gasolgrill?
Fördelar: Går snabbt att förvärma, bra temperaturkontroll, enkel och säker att använda, effektiv och rökfri. Nackdelar: Inte heller här blir smaken optimal, maten blir ofta för torr och dessutom är priset ganska högt.
Träkolsgrill?
Fördelar: Bidrar med goda naturliga smakämnen och den ojämförliga känslan av en riktig eld. Träkolsbriketter är lätta att få tag på och är ofta billiga. Nackdelar: Det tar längre tid och är krångligare att komma i gång, det kräver mer övning att nå gott resultat och så ryker det förstås.
Lock?
Ett stängt lock gör att värmen strålar tillbaka på maten vilket förkortar grilltiden och gör köttet saftigare och mer smakrikt.
Tillagningsyta?
Rostfritt stål är lätt att rengöra medan grillgaller och plåtar av gjutjärn avger mer värme.
Stativ?
Ett kraftig, stabilt stativ med glest placerade ben är det enda som kan ge den säkerhet som krävs när man grillar i trädgården.
BONUSTIPS
Vertikal grill (inget droppar ner på kolen).
Det är två olika metoder. Vid grillning handlar det om hög temperatur och kort tillagningstid, medan barbecuen använder sig av låg temperatur och ganska långsam, varsam tillagning.
Typ?
De el-, gasol- och träkolsgrillar som finns i handeln har alla sina för- och nackdelar. Några faktorer du måste väga in är grillplats, personlig smak och budget.
Elgrill?
Fördelar: Minimal förvärmningstid, exakt temperaturinställning, jämn upphettning över hela tillagningsytan, lätt att rengöra och ingen rök, sot eller aska. Bordsmodellen kan även användas inomhus. Nackdelar: Begränsad grillupplevelse och smaken av grillad mat är inte alls densamma som när man grillar på traditionellt vis.
Gasolgrill?
Fördelar: Går snabbt att förvärma, bra temperaturkontroll, enkel och säker att använda, effektiv och rökfri. Nackdelar: Inte heller här blir smaken optimal, maten blir ofta för torr och dessutom är priset ganska högt.
Träkolsgrill?
Fördelar: Bidrar med goda naturliga smakämnen och den ojämförliga känslan av en riktig eld. Träkolsbriketter är lätta att få tag på och är ofta billiga. Nackdelar: Det tar längre tid och är krångligare att komma i gång, det kräver mer övning att nå gott resultat och så ryker det förstås.
Lock?
Ett stängt lock gör att värmen strålar tillbaka på maten vilket förkortar grilltiden och gör köttet saftigare och mer smakrikt.
Tillagningsyta?
Rostfritt stål är lätt att rengöra medan grillgaller och plåtar av gjutjärn avger mer värme.
Stativ?
Ett kraftig, stabilt stativ med glest placerade ben är det enda som kan ge den säkerhet som krävs när man grillar i trädgården.
BONUSTIPS
Vertikal grill (inget droppar ner på kolen).