Glasstårta
Om du vill imponera på dina gäster tycker Victor Beljajev att du ska skämma bort dem med denna gamla ryska dessert, ett orättvist glömt 1700-talsrecept. Många gånger under sina 30 år i Kremls kök fascinerade han de sovjetiska och ryska ledarnas gäster med denna dessert.
"Den gjorde alltid succé", säger Victor Beljajev.
Han hade också ett speciellt minne där desserten var inblandad. "Det här låter roligt nu, men tro mig, när det hände kände vi verkligen inte för att skratta. Vi lagade maten till en formell middag då Fidel Castros var på besök. Vi visste att Fidel Castro älskade glass, så vi tänkte: Varför inte bjuda honom på glasstårta? Vi gräddade tårtbottnar, toppade dem med glass, hällde varm konjak över och vinkade åt en kypare att släcka ljuset i matsalen. När lamporna släcktes försökte vi få eld på konjaken men den vägrade brinna. Vi sprang tillbaka till köket, öppnade en ny flaska konjak och gjorde ett andra försök. Det misslyckades igen.Under tiden satt Fidel Castro vid middagsbordet med ett leende på läpparna och undrade varför lamporna släcktes gång på gång. Efteråt upptäckte vi att konjaken innehöll mindre än 40 procent alkohol. Lyckligtvis hade vi extra tårtbottnar och glass. Vi tömde köket på säkerhetsvakter som ville veta vad som försiggick och tog en flaska ren sprit, värmde upp lite av den i en kastrull och hällde det över tårtan. Så fort lamporna i matsalen släcktes för tredje gången, tände vi eld på spriten – och tårtan började brinna direkt. Fidel Castro applåderade som ett förtjust barn.“
Ingredienser
10 ägg
200 gram socker
1 kilo vetemjöl
2 skedar vegetabilisk olja
1 liter glass. Vaniljglass passar utmärkt. Varje glasskula bör väga cirka 70 gram.
10 äggvitor
70 gram florsocker
1 dl konjak
Tillagning:
1. Baka två tunna tårtbottnar. Rör samman 10 ägg med 200 gram socker och tillsätt mjölet långsamt under kraftig omrörning. Degen ska vara förhållandevis tjock. Dela degen i två delar. Lägg ett ark bakplåtspapper på en bakplåt och pensla det med vegetabilisk olja. Bred ut degen på papperet. Gör likadant med den andra hälften av degen och grädda alltsamman 5-7 minuter i 160 graders ugn. Skär ren kanterna på tårtbottnarna när de är klara.
2. Lägg en av bottnarna på plåten. Lägg 9 skopor glass på tårtbottnen och lägg den andra bottnen ovanpå.
3. Vispa äggvitor (från 10 ägg) och 70 gram florsocker till en marängsmet som bildar toppar och lägg smeten i en spritspåse med vid öppning. Täck tårtan – även sidorna – så snabbt som möjligt med marängsmeten. Ställ in den 3-4 minuter i 250 graders ugn tills marängen stelnat och blivit elfenbensvit.
4. Placera tårtan på ett serveringsfat. Värm upp konjaken i en kastrull, häll den över tårtan och tänd med en tändare. Var försiktig! Släck lamporna i matsalen och servera tårtan.
Tips:
Det går lätt att skopa upp glassen om man först värmer glasskopan i kokande vatten.
"Den gjorde alltid succé", säger Victor Beljajev.
Han hade också ett speciellt minne där desserten var inblandad. "Det här låter roligt nu, men tro mig, när det hände kände vi verkligen inte för att skratta. Vi lagade maten till en formell middag då Fidel Castros var på besök. Vi visste att Fidel Castro älskade glass, så vi tänkte: Varför inte bjuda honom på glasstårta? Vi gräddade tårtbottnar, toppade dem med glass, hällde varm konjak över och vinkade åt en kypare att släcka ljuset i matsalen. När lamporna släcktes försökte vi få eld på konjaken men den vägrade brinna. Vi sprang tillbaka till köket, öppnade en ny flaska konjak och gjorde ett andra försök. Det misslyckades igen.Under tiden satt Fidel Castro vid middagsbordet med ett leende på läpparna och undrade varför lamporna släcktes gång på gång. Efteråt upptäckte vi att konjaken innehöll mindre än 40 procent alkohol. Lyckligtvis hade vi extra tårtbottnar och glass. Vi tömde köket på säkerhetsvakter som ville veta vad som försiggick och tog en flaska ren sprit, värmde upp lite av den i en kastrull och hällde det över tårtan. Så fort lamporna i matsalen släcktes för tredje gången, tände vi eld på spriten – och tårtan började brinna direkt. Fidel Castro applåderade som ett förtjust barn.“
Ingredienser
10 ägg
200 gram socker
1 kilo vetemjöl
2 skedar vegetabilisk olja
1 liter glass. Vaniljglass passar utmärkt. Varje glasskula bör väga cirka 70 gram.
10 äggvitor
70 gram florsocker
1 dl konjak
Tillagning:
1. Baka två tunna tårtbottnar. Rör samman 10 ägg med 200 gram socker och tillsätt mjölet långsamt under kraftig omrörning. Degen ska vara förhållandevis tjock. Dela degen i två delar. Lägg ett ark bakplåtspapper på en bakplåt och pensla det med vegetabilisk olja. Bred ut degen på papperet. Gör likadant med den andra hälften av degen och grädda alltsamman 5-7 minuter i 160 graders ugn. Skär ren kanterna på tårtbottnarna när de är klara.
2. Lägg en av bottnarna på plåten. Lägg 9 skopor glass på tårtbottnen och lägg den andra bottnen ovanpå.
3. Vispa äggvitor (från 10 ägg) och 70 gram florsocker till en marängsmet som bildar toppar och lägg smeten i en spritspåse med vid öppning. Täck tårtan – även sidorna – så snabbt som möjligt med marängsmeten. Ställ in den 3-4 minuter i 250 graders ugn tills marängen stelnat och blivit elfenbensvit.
4. Placera tårtan på ett serveringsfat. Värm upp konjaken i en kastrull, häll den över tårtan och tänd med en tändare. Var försiktig! Släck lamporna i matsalen och servera tårtan.
Tips:
Det går lätt att skopa upp glassen om man först värmer glasskopan i kokande vatten.