Frukost jorden runt. Hur sund är den egentligen?
Vi har frågat kolleger på fem kontinenter vilka måltider de börjar dagen med.
Av Michael Kallinger

Är du en frukostälskare? Det är jag! Ingenting går upp mot en lång, härlig frukost. På helgerna älskar jag att avnjuta den i sällskap med familjen och vänner – komplett med färsk fruktjuice, kaffe, nybakat bröd, marmelad, ett ägg och lite skinka. Och som avslutning en skål med fruktsallad. Perfekt!
”Frukosten är en viktig måltid, eftersom vårt förråd av näringsämnen behöver fyllas på efter en lång natts sömn”, förklarar Claudia Thienel, professionell näringsfysiolog från Bonn. ”Vår kropp måste få tillskott av kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler.”
Men vilket är bästa sättet att förse kroppen med dessa näringsämnen? Jag kom att fundera över hur olika kulturer har olika svar på den frågan när jag första gången åt en japansk frukost med misosoppa och tofu på ett affärshotell i Frankfurt. Därför frågade jag mina kolleger på Reader’s Digest världen över vad som brukar vara en typisk frukost i deras eget land.
Claudia Thienel fick analysera deras svar, med utgångspunkt från tyska Nutrition Society (DGE). Hennes slutsats är att jag borde följa min finska kollega Ilkkas frukostvanor. Enligt vår expert ska en sund frukost innehålla ”någon sorts fullkornsprodukt, mager mjölk, frukt och grönsaker.” Bon appetit!
USA
Markus Ward, Art Director
Amerikaner äter ofta olika frukost på helgerna jämfört med i veckan.
På vardagar äter många bara en skål flingor med mjök och lite socker.
Lördag–söndag är det lite lyxigare: på en typisk frukosttallrik finns då ofta 2–3 skivor bacon, två stekta ägg och en portion rårakor.
En kopp kaffe och ett glas apelsinjuice hör till den dagliga rutinen för många.
Expertens dom:
Glaset med apelsinjuice räknas som en portion frukt. Rekommendationen är två portioner (250 g) om dagen.
Flingor innehåller ofta socker och extra sockring ökar bara kaloriintaget utan att tillföra kroppen riktig näring. Helgfrukosten innehåller alldeles för mycket fett.
Argentina
Daniel Weigandt, chefredaktör
Vår frukost består av:
Vitt eller grovt bröd med smör eller vit färskost (typ Philadelphia). Ibland lägger vi också på marmelad eller sylt.
På helgerna ersätts brödet med söta eller saltade croissanter.
Till detta tar vi en kopp kaffe med mjölk (250 ml).
Expertens dom:
Kaffet med mjölk och osten ger båda tillskott av kalcium, vilket är bra för benstommen och tänderna. Jag skulle rekommendera mellanmjölk (max 1,5 procent fett) och ost med 30–40 procent fett.
Här saknas frukt och grönsaker! Dessutom: en enda croissant kan innehålla upp till 25 gram fett. Det är hälften av rekommenderat dagligt intag!
Brasilien
Raquel Zampil, chefredaktör
I sydöstra Brasilien består en typisk frukost av:
En brödrulle (50 g) med en matsked smör. Många brasilianare lägger på en skiva vit ost eller skiva skinka och en skiva gul ost.
En kopp kaffe med standardmjölk och ett glas färsk apelsinjuice.
I nordvästra Brasilien äter man:
Corn couscous (majskaka) serverad med ägg eller kokosmjölk och en
tapioca-pannkaka (på kassavarot).
Expertens dom:
Kokt skinka är en bra proteinkälla som rekommenderas.
Kokosmjök och stekta pannkakor innehåller relativt mycket fett.
Indien
Mohan Sivanand, chefredaktör
Det finns otaliga frukostkombinationer i Indien. Detta är från min hemmadelstat Kerala, längst i söder:
Ett par rispannkakor lagade i en liten wok. De doppas i en curry av lök, morötter, potatis, grön chili, kokosmjölk och en blandning av kryddor. Kött kan läggas till. Alternativt kan pannkakorna doppas i en kryddigare curry med stekt lök och hårkokta ägg.
1–2 koppar kaffe med lite mjölk och socker.
Expertens dom:
Grönsakerna i curryn innehåller vitaminer, mineraler och fibrer.
Pannkakorna är stekta och innehåller därför mycket fett. Det saknas också fullkornsprodukter i denna frukost.
Indonesien
Bayu Maitra, författare
I Indonesien anses frukosten vara dagens viktigaste måltid. Till exempel har vi nasi goreng:
En liten skål med stekt ris, söt sojasås och ett stekt ägg, kycklinglår, två skivor gurka, en tomatskiva och räkchips med chilisås. Ibland serveras därtill en liten kopp soppa på morötter och blomkål.
Som dryck föredrar indonesier hett te eller kaffe med 2–3 teskedar socker.
Expertens dom:
Kyckling är magert kött och kan rekommenderas. Tre portioner grönsaker (400 g) per dag rekommenderas, så grönsakssoppan är ett sunt val.
Socker bör konsumeras med måtta.
Singapore
Siti Rohani, chefredaktör
Singapore är väldigt multikulturellt, så frukosttraditionerna är många. Men det finns några favoriter.
Malay-inspirerad frukost:
Nasi lemak: en kopp ris, kokt med kokosmjölk och sambal (chilipasta), en mellanstor fisk, en matsked stekta jordnötter och stekt ansjovis.
Kinesisk-inspirerad frukost:
Kaya toast: två brödskivor med kokoskräm, ett löskokt ägg med några stänk sojasås.
Vi dricker kaffe eller te till frukost, sötat med kondenserad mjölk.
Expertens dom:
Fisk ger värdefullt jod, fet fisk innehåller också fettsyran Omega-3 som ökar förbränningen av fett.
Ägg innehåller kolesterol. Intaget av kolesterol ska inte överstiga 300 milligram per dag. Många livsmedel, som nudlar och kakor, innehåller ägg och därför rekommenderar många hälsoexperter att man inte äter mer än tre ägg i veckan.
Taiwan
Raycine Chang, redaktionschef
Vi har många alternativ.
En skål risgröt (300 g ris) med antingen syltad gurka, skalade jordnötter eller torkat kött (50 g av varje).
Eller:
Sesamfrökaka (cirka 200 g vete) och en friterad brödpinne (cirka 100 g vete).
Eller:
Ångade vetebollar fyllda med grönsaker och lite köttfärs (cirka 400 g totalt).
Ett glas sojamjölk.
Expertens dom:
Att ånga vetebollarna betyder att grönsakerna behåller vitaminerna.
Portionerna är ganska stora. En portion kokt ris bör inte vara på mer än 150–180 g. Femtio gram jordnötter innehåller 48 g fett, vilket är nästan maximalt dagligt intag!
Australien
Sally McMullen, redaktionschef
I mångkulturella Australien är det svårt peka på en typisk Aussiefrukost. Här är två exempel:
Två skivor rostat bröd av sojaquinoa-mjöl eller fullkorn, med en tesked smör och en tesked Vegemite (påläggskräm av jästextrakt).
Eller:
Två kakor (cirka 40 g) frukostflingor av fullkornsvete (Weet-Bix) – med 2 dl mellanmjölk.
Australiensare älskar frukt och tar gärna en banan eller ett äpple till frukosten.
Ett glas apelsinjuice eller en kopp kaffe med mjölk och en tesked socker.
Expertens dom:
Fullkornsprodukter av flerkorn eller soja-quinoabröd är rika på fibrer och mättar bra. Mellanmjölk (1,5 procent fett) är en bra kalciumkälla och är nyttigare än helmjölk.
Ett glas apelsinjuice och en frukt täcker det dagliga behovet av frukt. Mer frukt ökar sockerintaget och är ”tomma kalorier”.
Tyskland
Michael Kallinger, chefredaktör
Flera studier har identifierat två läger i Tyskland – de som föredrar en frukost med sötsaker och de som går på den nyttigare linjen. Själv gillar jag att kombinera min frukost från båda sidorna.
Två skivor rågbröd, två teskedar marmelad, cirka 15 g smör, två skivor ost eller kallt kött (cirka 40 g).
Ett kokt ägg en gång i veckan.
Två koppar kaffe (cirka 300 ml kaffe och 100 ml mjölk).
Expertens dom:
Rågbröd innehåller järn som bland annat hjälper kroppen att transportera syre i blodet.
15 gram smör och två brödskivor är en ganska generös portion. Och här saknas både frukt och grönsaker.
Storbritannien
Alex Finer, chefredaktör,
European Bureau
Många människor tror att en typisk engelsk frukost består av ägg, bacon, korvar, rostat bröd, svampar och
vita bönor i tomatsås. Denna traditionella frukost är fortfarande vanlig på hotell och pensionat, och förekommer ibland privat på helger. Men en typisk vardagsfrukost i dag ser snarare ut så här:
En skål flingor med hel- eller mellanmjölk och en skiva vitt eller grovt rostbröd, med smör eller margarin och sylt eller marmelad.
En kopp te eller kaffe och ett litet glas apelsinjuice.
Vintertid föredrar många varm gröt med lite mjölk och lite socker eller sylt.
Expertens dom:
Fullkornsflingor (utan extra socker!) innehåller mycket fibrer och rekommenderas. Frukostdrycken är helt en fråga om personlig smak. Både svart och grönt te innehåller koffein, och lär få dig att vakna lika bra som kaffe.
Inget slår den klassiska engelska frukosten när det gäller kolesterol, fett och kalorier – det är en frukost du definitivt ska hålla dig ifrån!
Finland
Ilkka Virtanen, chefredakör
Tre finnar av fyra hoppar aldrig över frukosten. Det här äter vi:
En till två skivor bröd av råg eller havre, bredda med smör eller margarin, en skiva ost eller skinka och på det gurka eller tomat.
En skål med müsli, flingor eller havregrynsgröt och mjölk (100–200 g), toppat med blåbär eller lingon.
En till två koppar bryggt kaffe och en gnutta mjölk (10–20 ml).
Expertens dom:
Råg och havre är båda rika på järn, och det är nyttigt. Lägg till lite skinka, en grönsak och lite frukt till gröten, så har du en riktigt sund frukost.
Frankrike
Stéphane Calmeyn, chefredaktör
Fransmän är tydligt indelade i två grupper: de som doppar croissanten eller baguettskivan i kaffet och de som inte gör det.
Två skivor nybakad baguette (cirka 70–80 g totalt), generöst bredda med smör (25 g) och 40 g jordgubbs-, aprikos- eller apelsinmarmelad.
En croissant (cirka 45 g). På söndagar vi ofta även briocher på bordet (sött vetebröd bakat på jäst deg, med kraftig smörsmak).
Två koppar kaffe med eller utan mjölk, och ett glas apelsinjuice.
Expertens dom:
Glaset apelsinjuice ger en portion frukt – två per dag rekommenderas.
Med 25 g smör på baguetten har du nått det rekommenderade dagliga intaget (15 till 30 g) fett redan vid frukost. Och dessutom croissant och brioche! En frukost med alltför mycket fett och inga fibrer.
Ryssland
Olga Ovchinnikova, redaktör
Det här är vad ryssar vanligen äter till frukost:
En skiva vetebröd med 15 g smör, 40–50 g ost eller kallskuret.
En tallrik gröt (havre eller hirs, kokad i vatten eller mjölk) 200–250 g.
Eller:
Två stekta ägg eller en omelett. Många alternerar mellan gröt och ägg olika dagar.
En kopp te eller kaffe.
Expertens dom:
Havre och hirs är rika på järn. Lagad med mjölk är gröten också en bra kalciumkälla.
Även om du växlar mellan gröt och ägg, äter du mer än rekommendationen tre ägg per vecka.
Schweiz
Alexander Vitolic, redaktör
Många schweizare äter faktiskt vår berömda müsli, men vi har också annat på frukostbordet:
Två skivor halvgrovt bröd eller blandmjölsbröd (vete-råg) med smör och hallonsylt, ibland också med en skiva ost (10–15 g).
Somliga tar också en liten skål med frukostflingor eller fullkornsmüsli
(30 g) med kall mjölk (120 ml).
På söndagar ersätts det vanliga brödet ofta med en limpa av ett traditionellt fint, flätat vitt bröd.
En kopp kaffe med en aning mjölk eller kaffegrädde.
Expertens dom:
Fullkornsmüsli och vete-rågbröd ger fibrer och mjölken ger kalcium.
Sylt är gott men bör faktiskt betraktas som just godis, och detsamma gäller torkad frukt i müsli.
Spanien
Natalia Alonso, chefredaktör
I Spanien är det ganska populärt att äta frukost utanför hemmet. På ett kafé kan en typisk spansk frukost bestå av:
Tre churros (av mjöl, salt och vatten, friterade i olivolja).
Hemma föredrar vi ofta:
En rostad liten baguette, med olivolja, riven torkad tomat och en nypa salt.
En kopp kaffe med mjölk och ett glas färsk apelsinjuice.
Expertens dom:
Olivolja är rik på omättade fettsyror. Dessa har positiv inverkan på kroppens nedbrytning av fett och bidrar till att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar.
Giftiga kemiska föreningar kan bildas när olivolja och annat frityrfett upphettas till höga temperaturer. Friterade matvaror innehåller extremt mycket fett.
Nyckeln till en sund kosthållning
• ät mycket spannmål (främst fullkorn) och potatis.
• ät 2 portioner frukt och 3 portioner grönsaker varje dag. Sädesslagen, frukt och grönsaker innehåller vitaminer, fibrer, antioxidanter och mineraler.
• undvik att äta mer än 300–600 gram kött (inklusive korv) per vecka. Köttet bör vara magert. Kött tillför kroppen protein, mineraler och vitaminer.
• Se till att du dricker lite mjölk och äter mejeriprodukter varje dag – de innehåller mycket kalcium. Men välj produkter med låg fetthalt.
• fett innehåller viktiga fettsyror och vitaminer. Men du bör inte äta mer än 60–80 gram per dag. Äter du mer, riskerar du att bli överviktig.
(Källa: DGE)
”Frukosten är en viktig måltid, eftersom vårt förråd av näringsämnen behöver fyllas på efter en lång natts sömn”, förklarar Claudia Thienel, professionell näringsfysiolog från Bonn. ”Vår kropp måste få tillskott av kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler.”
Men vilket är bästa sättet att förse kroppen med dessa näringsämnen? Jag kom att fundera över hur olika kulturer har olika svar på den frågan när jag första gången åt en japansk frukost med misosoppa och tofu på ett affärshotell i Frankfurt. Därför frågade jag mina kolleger på Reader’s Digest världen över vad som brukar vara en typisk frukost i deras eget land.
Claudia Thienel fick analysera deras svar, med utgångspunkt från tyska Nutrition Society (DGE). Hennes slutsats är att jag borde följa min finska kollega Ilkkas frukostvanor. Enligt vår expert ska en sund frukost innehålla ”någon sorts fullkornsprodukt, mager mjölk, frukt och grönsaker.” Bon appetit!
USA
Markus Ward, Art Director
Amerikaner äter ofta olika frukost på helgerna jämfört med i veckan.
På vardagar äter många bara en skål flingor med mjök och lite socker.
Lördag–söndag är det lite lyxigare: på en typisk frukosttallrik finns då ofta 2–3 skivor bacon, två stekta ägg och en portion rårakor.
En kopp kaffe och ett glas apelsinjuice hör till den dagliga rutinen för många.
Expertens dom:
Glaset med apelsinjuice räknas som en portion frukt. Rekommendationen är två portioner (250 g) om dagen.
Flingor innehåller ofta socker och extra sockring ökar bara kaloriintaget utan att tillföra kroppen riktig näring. Helgfrukosten innehåller alldeles för mycket fett.
Argentina
Daniel Weigandt, chefredaktör
Vår frukost består av:
Vitt eller grovt bröd med smör eller vit färskost (typ Philadelphia). Ibland lägger vi också på marmelad eller sylt.
På helgerna ersätts brödet med söta eller saltade croissanter.
Till detta tar vi en kopp kaffe med mjölk (250 ml).
Expertens dom:
Kaffet med mjölk och osten ger båda tillskott av kalcium, vilket är bra för benstommen och tänderna. Jag skulle rekommendera mellanmjölk (max 1,5 procent fett) och ost med 30–40 procent fett.
Här saknas frukt och grönsaker! Dessutom: en enda croissant kan innehålla upp till 25 gram fett. Det är hälften av rekommenderat dagligt intag!
Brasilien
Raquel Zampil, chefredaktör
I sydöstra Brasilien består en typisk frukost av:
En brödrulle (50 g) med en matsked smör. Många brasilianare lägger på en skiva vit ost eller skiva skinka och en skiva gul ost.
En kopp kaffe med standardmjölk och ett glas färsk apelsinjuice.
I nordvästra Brasilien äter man:
Corn couscous (majskaka) serverad med ägg eller kokosmjölk och en
tapioca-pannkaka (på kassavarot).
Expertens dom:
Kokt skinka är en bra proteinkälla som rekommenderas.
Kokosmjök och stekta pannkakor innehåller relativt mycket fett.
Indien
Mohan Sivanand, chefredaktör
Det finns otaliga frukostkombinationer i Indien. Detta är från min hemmadelstat Kerala, längst i söder:
Ett par rispannkakor lagade i en liten wok. De doppas i en curry av lök, morötter, potatis, grön chili, kokosmjölk och en blandning av kryddor. Kött kan läggas till. Alternativt kan pannkakorna doppas i en kryddigare curry med stekt lök och hårkokta ägg.
1–2 koppar kaffe med lite mjölk och socker.
Expertens dom:
Grönsakerna i curryn innehåller vitaminer, mineraler och fibrer.
Pannkakorna är stekta och innehåller därför mycket fett. Det saknas också fullkornsprodukter i denna frukost.
Indonesien
Bayu Maitra, författare
I Indonesien anses frukosten vara dagens viktigaste måltid. Till exempel har vi nasi goreng:
En liten skål med stekt ris, söt sojasås och ett stekt ägg, kycklinglår, två skivor gurka, en tomatskiva och räkchips med chilisås. Ibland serveras därtill en liten kopp soppa på morötter och blomkål.
Som dryck föredrar indonesier hett te eller kaffe med 2–3 teskedar socker.
Expertens dom:
Kyckling är magert kött och kan rekommenderas. Tre portioner grönsaker (400 g) per dag rekommenderas, så grönsakssoppan är ett sunt val.
Socker bör konsumeras med måtta.
Singapore
Siti Rohani, chefredaktör
Singapore är väldigt multikulturellt, så frukosttraditionerna är många. Men det finns några favoriter.
Malay-inspirerad frukost:
Nasi lemak: en kopp ris, kokt med kokosmjölk och sambal (chilipasta), en mellanstor fisk, en matsked stekta jordnötter och stekt ansjovis.
Kinesisk-inspirerad frukost:
Kaya toast: två brödskivor med kokoskräm, ett löskokt ägg med några stänk sojasås.
Vi dricker kaffe eller te till frukost, sötat med kondenserad mjölk.
Expertens dom:
Fisk ger värdefullt jod, fet fisk innehåller också fettsyran Omega-3 som ökar förbränningen av fett.
Ägg innehåller kolesterol. Intaget av kolesterol ska inte överstiga 300 milligram per dag. Många livsmedel, som nudlar och kakor, innehåller ägg och därför rekommenderar många hälsoexperter att man inte äter mer än tre ägg i veckan.
Taiwan
Raycine Chang, redaktionschef
Vi har många alternativ.
En skål risgröt (300 g ris) med antingen syltad gurka, skalade jordnötter eller torkat kött (50 g av varje).
Eller:
Sesamfrökaka (cirka 200 g vete) och en friterad brödpinne (cirka 100 g vete).
Eller:
Ångade vetebollar fyllda med grönsaker och lite köttfärs (cirka 400 g totalt).
Ett glas sojamjölk.
Expertens dom:
Att ånga vetebollarna betyder att grönsakerna behåller vitaminerna.
Portionerna är ganska stora. En portion kokt ris bör inte vara på mer än 150–180 g. Femtio gram jordnötter innehåller 48 g fett, vilket är nästan maximalt dagligt intag!
Australien
Sally McMullen, redaktionschef
I mångkulturella Australien är det svårt peka på en typisk Aussiefrukost. Här är två exempel:
Två skivor rostat bröd av sojaquinoa-mjöl eller fullkorn, med en tesked smör och en tesked Vegemite (påläggskräm av jästextrakt).
Eller:
Två kakor (cirka 40 g) frukostflingor av fullkornsvete (Weet-Bix) – med 2 dl mellanmjölk.
Australiensare älskar frukt och tar gärna en banan eller ett äpple till frukosten.
Ett glas apelsinjuice eller en kopp kaffe med mjölk och en tesked socker.
Expertens dom:
Fullkornsprodukter av flerkorn eller soja-quinoabröd är rika på fibrer och mättar bra. Mellanmjölk (1,5 procent fett) är en bra kalciumkälla och är nyttigare än helmjölk.
Ett glas apelsinjuice och en frukt täcker det dagliga behovet av frukt. Mer frukt ökar sockerintaget och är ”tomma kalorier”.
Tyskland
Michael Kallinger, chefredaktör
Flera studier har identifierat två läger i Tyskland – de som föredrar en frukost med sötsaker och de som går på den nyttigare linjen. Själv gillar jag att kombinera min frukost från båda sidorna.
Två skivor rågbröd, två teskedar marmelad, cirka 15 g smör, två skivor ost eller kallt kött (cirka 40 g).
Ett kokt ägg en gång i veckan.
Två koppar kaffe (cirka 300 ml kaffe och 100 ml mjölk).
Expertens dom:
Rågbröd innehåller järn som bland annat hjälper kroppen att transportera syre i blodet.
15 gram smör och två brödskivor är en ganska generös portion. Och här saknas både frukt och grönsaker.
Storbritannien
Alex Finer, chefredaktör,
European Bureau
Många människor tror att en typisk engelsk frukost består av ägg, bacon, korvar, rostat bröd, svampar och
vita bönor i tomatsås. Denna traditionella frukost är fortfarande vanlig på hotell och pensionat, och förekommer ibland privat på helger. Men en typisk vardagsfrukost i dag ser snarare ut så här:
En skål flingor med hel- eller mellanmjölk och en skiva vitt eller grovt rostbröd, med smör eller margarin och sylt eller marmelad.
En kopp te eller kaffe och ett litet glas apelsinjuice.
Vintertid föredrar många varm gröt med lite mjölk och lite socker eller sylt.
Expertens dom:
Fullkornsflingor (utan extra socker!) innehåller mycket fibrer och rekommenderas. Frukostdrycken är helt en fråga om personlig smak. Både svart och grönt te innehåller koffein, och lär få dig att vakna lika bra som kaffe.
Inget slår den klassiska engelska frukosten när det gäller kolesterol, fett och kalorier – det är en frukost du definitivt ska hålla dig ifrån!
Finland
Ilkka Virtanen, chefredakör
Tre finnar av fyra hoppar aldrig över frukosten. Det här äter vi:
En till två skivor bröd av råg eller havre, bredda med smör eller margarin, en skiva ost eller skinka och på det gurka eller tomat.
En skål med müsli, flingor eller havregrynsgröt och mjölk (100–200 g), toppat med blåbär eller lingon.
En till två koppar bryggt kaffe och en gnutta mjölk (10–20 ml).
Expertens dom:
Råg och havre är båda rika på järn, och det är nyttigt. Lägg till lite skinka, en grönsak och lite frukt till gröten, så har du en riktigt sund frukost.
Frankrike
Stéphane Calmeyn, chefredaktör
Fransmän är tydligt indelade i två grupper: de som doppar croissanten eller baguettskivan i kaffet och de som inte gör det.
Två skivor nybakad baguette (cirka 70–80 g totalt), generöst bredda med smör (25 g) och 40 g jordgubbs-, aprikos- eller apelsinmarmelad.
En croissant (cirka 45 g). På söndagar vi ofta även briocher på bordet (sött vetebröd bakat på jäst deg, med kraftig smörsmak).
Två koppar kaffe med eller utan mjölk, och ett glas apelsinjuice.
Expertens dom:
Glaset apelsinjuice ger en portion frukt – två per dag rekommenderas.
Med 25 g smör på baguetten har du nått det rekommenderade dagliga intaget (15 till 30 g) fett redan vid frukost. Och dessutom croissant och brioche! En frukost med alltför mycket fett och inga fibrer.
Ryssland
Olga Ovchinnikova, redaktör
Det här är vad ryssar vanligen äter till frukost:
En skiva vetebröd med 15 g smör, 40–50 g ost eller kallskuret.
En tallrik gröt (havre eller hirs, kokad i vatten eller mjölk) 200–250 g.
Eller:
Två stekta ägg eller en omelett. Många alternerar mellan gröt och ägg olika dagar.
En kopp te eller kaffe.
Expertens dom:
Havre och hirs är rika på järn. Lagad med mjölk är gröten också en bra kalciumkälla.
Även om du växlar mellan gröt och ägg, äter du mer än rekommendationen tre ägg per vecka.
Schweiz
Alexander Vitolic, redaktör
Många schweizare äter faktiskt vår berömda müsli, men vi har också annat på frukostbordet:
Två skivor halvgrovt bröd eller blandmjölsbröd (vete-råg) med smör och hallonsylt, ibland också med en skiva ost (10–15 g).
Somliga tar också en liten skål med frukostflingor eller fullkornsmüsli
(30 g) med kall mjölk (120 ml).
På söndagar ersätts det vanliga brödet ofta med en limpa av ett traditionellt fint, flätat vitt bröd.
En kopp kaffe med en aning mjölk eller kaffegrädde.
Expertens dom:
Fullkornsmüsli och vete-rågbröd ger fibrer och mjölken ger kalcium.
Sylt är gott men bör faktiskt betraktas som just godis, och detsamma gäller torkad frukt i müsli.
Spanien
Natalia Alonso, chefredaktör
I Spanien är det ganska populärt att äta frukost utanför hemmet. På ett kafé kan en typisk spansk frukost bestå av:
Tre churros (av mjöl, salt och vatten, friterade i olivolja).
Hemma föredrar vi ofta:
En rostad liten baguette, med olivolja, riven torkad tomat och en nypa salt.
En kopp kaffe med mjölk och ett glas färsk apelsinjuice.
Expertens dom:
Olivolja är rik på omättade fettsyror. Dessa har positiv inverkan på kroppens nedbrytning av fett och bidrar till att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar.
Giftiga kemiska föreningar kan bildas när olivolja och annat frityrfett upphettas till höga temperaturer. Friterade matvaror innehåller extremt mycket fett.
Nyckeln till en sund kosthållning
• ät mycket spannmål (främst fullkorn) och potatis.
• ät 2 portioner frukt och 3 portioner grönsaker varje dag. Sädesslagen, frukt och grönsaker innehåller vitaminer, fibrer, antioxidanter och mineraler.
• undvik att äta mer än 300–600 gram kött (inklusive korv) per vecka. Köttet bör vara magert. Kött tillför kroppen protein, mineraler och vitaminer.
• Se till att du dricker lite mjölk och äter mejeriprodukter varje dag – de innehåller mycket kalcium. Men välj produkter med låg fetthalt.
• fett innehåller viktiga fettsyror och vitaminer. Men du bör inte äta mer än 60–80 gram per dag. Äter du mer, riskerar du att bli överviktig.
(Källa: DGE)