
Victor Beljajev
Född: 30 juni 1957 i Norilsk, Ryssland
Bedrifter: Chef för Belyaev Catering Company, ordförande i ryska kockförbundet.
Dröm: Att starta en egen kockskola.
Den här gamla ryska rätten tillagades förr i tiden i klostren. Första gången jag åt den var när jag fick jobb på Pragua (den bästa restaurangen i Moskva på den sovjetiska tiden). Där serverades stören på stora fat av tyskt silver från tiden före revolutionen. Det var verkligen en syn! Glöm aldrig att man först äter med ögonen och sedan följer doften och smaken.
När jag senare fick anställning i köket på Kreml upptäckte jag att stör på klostervis var en väldigt uppskattad rätt bland både ryska och utländska politiska ledare. I mitten av 1980-talet lagade jag mat åt USA:s före detta president Richard Nixon när han var i Moskva på ett privat tvåveckorsbesök. När jag fick veta att Nixon älskade att fiska lagade jag fiskrätter åt honom varje dag. En dag blev det stör. Två dagar efteråt tittade Nixons sekreterare in i köket och frågade om jag inte kunde laga rätten igen. ”Mr Nixon älskade den verkligen.”
Vid en audiens hos Michail Gorbatjov frågade Nixon om han kunde få låna hans kock ett tag. ”Jag vill att han lär min kock hur man lagar fisk”, sa han. Jag kom aldrig till USA den gången, men jag minns fortfarande Nixons lovord.
Född: 30 juni 1957 i Norilsk, Ryssland
Bedrifter: Chef för Belyaev Catering Company, ordförande i ryska kockförbundet.
Dröm: Att starta en egen kockskola.
Den här gamla ryska rätten tillagades förr i tiden i klostren. Första gången jag åt den var när jag fick jobb på Pragua (den bästa restaurangen i Moskva på den sovjetiska tiden). Där serverades stören på stora fat av tyskt silver från tiden före revolutionen. Det var verkligen en syn! Glöm aldrig att man först äter med ögonen och sedan följer doften och smaken.
När jag senare fick anställning i köket på Kreml upptäckte jag att stör på klostervis var en väldigt uppskattad rätt bland både ryska och utländska politiska ledare. I mitten av 1980-talet lagade jag mat åt USA:s före detta president Richard Nixon när han var i Moskva på ett privat tvåveckorsbesök. När jag fick veta att Nixon älskade att fiska lagade jag fiskrätter åt honom varje dag. En dag blev det stör. Två dagar efteråt tittade Nixons sekreterare in i köket och frågade om jag inte kunde laga rätten igen. ”Mr Nixon älskade den verkligen.”
Vid en audiens hos Michail Gorbatjov frågade Nixon om han kunde få låna hans kock ett tag. ”Jag vill att han lär min kock hur man lagar fisk”, sa han. Jag kom aldrig till USA den gången, men jag minns fortfarande Nixons lovord.