Reader's Digest.se
  • OM OSS
  • ADRESSÄNDRING
  • PRENUMERERA

En värld full av pajer

Efter att en dag ha känt att det var nu eller aldrig, gjorde grekiska Caterina verklighet av sin dröm: att öppna en delikatessbutik.
Picture
Caterina Tzorido syntes knappt bakom staplarna med bakformar i sitt lilla kök. Fönstren var barrikaderade med mjölpåsar, stora dunkar olivolja och förpackningsmaterial. Samtidigt som hon satte in en form med tapenade i den redan överfulla kylen med ena handen tryckte hon telefonen mot örat med den andra. ”Mamma, jag kommer aldrig att klara det!”
Fyra år tidigare, den varma sommaren 2007, var översättaren Caterina på en konferens i Grekland när en stor skogsbrand bröt ut på det närbelägna berget Penteli. När hon under de följande dagarna såg på tv hur hennes land gick upp i lågor på grund av ”girighet och försummelse” kände hon att hon hade fått nog. I flera år hade hon känt sig kvävd av grekernas gnäll och slöhet och om hon inte gav sig av nu skulle hon aldrig göra det. ”Jag ville flytta till det välordnade Nord­europa där folk verkligen gör vad de säger att de ska göra.”
Samma vecka började hon beklaga sig när hon pratade med en nederländsk vän via Skype. ”Bortsett från vädret så är Holland fint”, sa han. Caterina tog med en bok som hon höll på att översätta, och reste till Amsterdam.
Hon hittade ett frilansjobb som översättare från engelska till grekiska och tack vare sin språkbegåvning behärskade hon snart det holländska språket. Men vädret ... Våren 2011 satt hon i sitt lilla rum den ena grådystra dagen efter den andra och brottades med en översättning. Hon saknade solen och funderade på sin gamla dröm om att ha en egen liten butik med grekiska delikatesser. ”När jag inte fick något nytt uppdrag och min 45-årsdag närmade sig insåg jag att det var dags att köra i gång.”
Hon gav sin delikatessaffär namnet Olivity efter olivoljan som är så typisk för det grekiska köket. Butiken skulle vara strikt vegetarisk. Allt gick bra ända tills hon råkade ut för ett exempel på typisk holländsk bufflighet. ”Jag försökte få ett lån i en bank men jag blev utfrågad på telefon angående min affärsplan av någon sorts robot.” Det blev nej från banken men lyckligtvis var hennes föräldrar villiga att låna henne pengar.
Apelsinpajen, Caterinas specialitet, blev hennes genombrott. En god vän gav en av de fluffiga smördegskakorna till sin pilatestränare. Hon blev förtjust i den och beställde genast en hel kakbuffé för 70 personer till in­­vigningen av sin pilatesstudio. ”Och jag var tvungen att baka alltihop hemma i mitt lilla kök.”
Under de följande månaderna trampade Caterina runt i staden på en fullastad begagnad flakcykel och sålde sina bakverk, minipajer och tapenader på marknadsplatserna i Amsterdam. Hon byggde upp en lojal kundkrets och fick en viktig ny kontakt. ”Jag hittade äntligen en oljehandlare som importerade mild olivolja från Lesbos, något man måste ha när man bakar söta kakor.”
Numera har hon sålt flakcykeln och sina 17-liters oljedunkar och de sista bakformarna har lämnat huset. Caterina serverar en lätt jordgubbspaj i sin skinande nya butik på gatan Overtoom där hon förutom bakverk och tapenader även säljer grekiskt te och vin och givetvis olivolja.
”Tack vare Olivity har jag försonats med Grekland. Jag var arg, men landet är en del av mig och det är två saker jag känner samhörighet med: språket och maten.” Hon arbetar inte som översättare längre. ”Att laga mat är mycket mer givande. Det var en upptäckt jag gjorde tack vare mitt nya hemland.”

Caterina Tzorido
Född: 26 maj 1966 i Alexandroupolis, Grekland
Bor i: Amsterdam, Nederländerna
Mål: Att skapa ett imperium av Olivitybutiker.

Kundtjänst
E-post: kundtjanst@readersdigest.se
Telefon: 08-566 276 66
Öppettider: 09.30 – 15.00
Post: Reader's Digest, PO Box 7000,
202 26 Malmö
Redaktionen
E-post: red@readersdigest.se
Telefon: 040-666 0163


Annons- och bilagebeställning
E-post: annonse@detbeste.no
Telefon: +47 66 71 60 08
Powered by Create your own unique website with customizable templates.