En diplomat vid grytorna
En kvinna i den högre kokkonstens mansdominerade värld.

Jag tog en examen i internationella relationer och diplomati i Italien. Jag hade redan fått ett jobb i Bryssel men bestämde mig för att tillsammans med min man ta över och driva restaurangen Hiša Franko som min svärfar startade på 1970-talet. Jag och min man reste jorden runt – vi åt på världens bästa restauranger, studerade dem och försökte lära oss.
Sedan stängde jag in mig i köket och tog itu med grovgörat. Jag försökte låta årstiderna, den lokala miljön, mina resor och min kvinnlighet komma till uttryck i rätterna jag skapade. Jag var min egen lärare; jag förlitade mig på min förmåga att kombinera olika smaker och på de kunskaper min svärmor vidarebefordrade till mig. Numera är min matlagning teknisk, nästan vetenskaplig, men jag låter alltid ingredienserna utveckla eller behålla sina ursprungliga smaker.
Jag använder huvudsakligen lokala ingredienser som lamm från bergen i närheten, getter, vilt, kött från nötkreatur som betat i trakten, vilda örter, blommor och mejeriprodukter.
Till Reader’s Digests läsare har jag valt ett recept med hjortkött – en blinkning till hjortarna som förstör våra jordgubbar och äppelträd.
Ana Roš
Född: 1972
Största bedrift: Är en av tio visionära mästerkockar som ska presenteras i en serie dokumentärer producerade av den fransk-tyska tv-kanalen Arte.
Sedan stängde jag in mig i köket och tog itu med grovgörat. Jag försökte låta årstiderna, den lokala miljön, mina resor och min kvinnlighet komma till uttryck i rätterna jag skapade. Jag var min egen lärare; jag förlitade mig på min förmåga att kombinera olika smaker och på de kunskaper min svärmor vidarebefordrade till mig. Numera är min matlagning teknisk, nästan vetenskaplig, men jag låter alltid ingredienserna utveckla eller behålla sina ursprungliga smaker.
Jag använder huvudsakligen lokala ingredienser som lamm från bergen i närheten, getter, vilt, kött från nötkreatur som betat i trakten, vilda örter, blommor och mejeriprodukter.
Till Reader’s Digests läsare har jag valt ett recept med hjortkött – en blinkning till hjortarna som förstör våra jordgubbar och äppelträd.
Ana Roš
Född: 1972
Största bedrift: Är en av tio visionära mästerkockar som ska presenteras i en serie dokumentärer producerade av den fransk-tyska tv-kanalen Arte.