En brinnande fråga
Hur ofarliga är e-cigaretterna – och kommer de att göra en ny generation nikotinberoende?
Av Susannah Hickling

Bara en minuts promenad från gymnasieskolan i den sydfranska staden La Seyne-sur-Mers livliga centrum lockar en klart upplyst e-cigarettbutik till sig kunder. Fönstren är fyllda med färggranna och glittrande tillbehör till elektroniska cigaretter och en neonskylt gör reklam för olika erbjudanden. Här kan man köpa mängder av cigarettsmaker, som färska jordgubbar, blåbärskobbel, körsbärslime och bubbelgum.
Det här är en av fem liknande butiker som nyligen öppnats i denna stad med 60 000 invånare, vilket vittnar om e-cigaretternas snabbt växande popularitet inte bara i Frankrike utan i hela Europa.
Förra året beräknas den europeiska marknaden ha varit värd 400–500 miljoner euro med sju miljoner regelbundna användare. The Electronic Cigarette Industry Trade Association (ECITA) uppger att den globala industrin växer med 20–30 procent varje månad.
En e-cigarett är en anordning som är avsedd att ge en känsla av rökning. De första e-cigaretterna kallades för ”cigalikes” för att de liknade vanliga tobakscigaretter – och därför är de fortfarande populära.
Dessa ”cigalikes” följdes av en andra generationens mellanstora e-cigaretter som exempelvis eGo-sortimentet. De påminner ibland om färggranna pennor, är mer kostnadseffektiva och gör det möjligt för rökaren att blanda smaker och anpassa nikotinstyrkan. De senaste lyxmodellerna – så kallade APV (advanced personal vaporisers) – finns i många utföranden och storlekar med ytterligare funktioner och inställningar.
Alla e-cigaretter har tre grundläggande komponenter: ett batteri, en förångare och en kapsel med smakvätska. Denna innehåller propylenglykol (som används i så vitt skilda produkter som läkemedel och avisningsmedel för flygplan) eller ibland glycerin, aromämnen och – i de flesta fall – nikotin, den kemiska substans som gör cigaretter beroendeframkallande.
En e-cigarett kan ha en lysdiodlampa i spetsen. Den kan fungera manuellt eller automatiskt. En del är av engångstyp, men numera är de flesta påfyllningsbara. Principen är dock densamma. När man suger in hettar förångaren upp smakvätskan och avger en ånga som man känner bak i halsen på samma sätt som när man röker. Det kallas att ”vejpa” (efter engelska ordet för ånga, vapour).
I början marknadsfördes e-cigaretterna som ett hjälpmedel för den som ville sluta röka, men i dag har vejpandet blivit ett livsstilsval i sig. Det har utvecklats en europeisk subkultur och livliga internetforum som ägnas åt vad många betraktar som en hobby. Medlemmar diskuterar vilka tillbehör som är bäst, var man kan köpa dem och även hur man kan göra egna smakvätskor med hjälp av propylenglykol som man köper på apotek.
Det råder delade meningar vad gäller e-cigaretternas säkerhet. De är onekligen mindre skadliga än riktiga cigaretter som innehåller hundratals giftiga substanser, och för dem som vill sluta röka är de en välsignelse.
”Det fungerade definitivt för mig”, säger en kund som recenserar sina erfarenheter av e-cigaretter på nätet. ”Jag köpte mina första eGo med stark Marlborosmakande vätska. Den ger samma kick i halsen som man får av stark tobak men utan alla gifterna.”
Men det finns goda skäl att oroa sig över den här skenande modeflugan.
En studie av korttidsanvändning som gjorts av Atens universitet liksom kommentarer i vejpingforum på nätet tyder på att e-cigaretterna ger vissa besvär, exempelvis andningsproblem och irritation i mun och svalg. Det är känt att nikotin orsakar nervositet och höjer blodtrycket. Det finns också allt mer som tyder på att det skadar blodkärl och celler i hjärtat och ökar risken för hjärtinfarkt och stroke.
Ingen vet egentligen hur skadligt vejpandet kan komma att visa sig vara. De flesta e-cigaretter och smakvätskor framställs i Kina men än så länge finns det inga obligatoriska kvalitetskontroller. Många av de toxiska ämnen som bildas när smakvätskan hettas upp har ännu inte undersökts i hälsohänseende.
”Ångan som e-cigaretterna avger är inte ren vattenånga”, säger nikotinexperten Philip Gardiner på University of California. ”Den innehåller lättflyktiga organiska ämnen, nikotin och tungmetaller. Vi vet fortfarande inte vilka hälsorisker den här graden av exponering kan innebära.”
Doktor Charlotta Pisinger är folkhälsoexpert vid Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed på Glostrup Hospital nära Köpenhamn och menar att det kommer att dröja tills vi kan få tillförlitliga svar på e-cigaretternas långtidsverkan.
”Precis som när det gäller vanliga cigaretter måste vi följa upp många, många tusen användare under flera decennier innan vi kan slå fast huruvida e-cigaretterna är ofarliga eller ej. De som röker vanliga cigaretter märker oftast inte heller några negativa effekter under många år, utan skadorna ackumuleras och sjukdomarna uppträder först efter flera decennier”, säger Charlotta Pisinger.
Det mest bekymmersamma är att e-cigaretterna marknadsförs på ett sätt som tilltalar unga människor. Reklamen framställer användarna som coola, sexiga och friska, precis som reklamen för vanliga cigaretter gjorde innan vetenskapen visade att cigaretter dödar hälften av dem som använder dem.
Kändisar och idoler som Johnny Depp, Leonardo DiCaprio och sångerskan Katy Perry har fotograferats med e-cigaretter i händerna. Märket E-Lites lyckades säkra ett produktplaceringsavtal i den brittiska popartisten Lily Allens musikvideo ”Hard Out There”.
Lägg därtill spännande smaker som attraherar tonåringar och risken är stor att e-cigaretter kommer att skapa en ny generation nikotinister.
Även yngre barn kan komma att lockas av e-cigaretterna. Den brittiska mamman Elizabeth Baker från Cardigan i Wales har använt dem för att kunna sluta röka. Men hon blev förfärad när hennes två barn, 11 och 14 år gamla, började visa intresse för hennes e-cigaretter.
”De har alltid varit fanatiska rökmotståndare och vet hur svårt det har varit för mig att sluta, men nu frågade de om de kunde få prova mina e-cigaretter.”
Ungdomar som avstått från tobaksrökning därför att de förstått hur farligt det är, kan i stället omedvetet komma att dra på sig framtida hälsoproblem orsakade av e-cigaretter. Eller också kanske de övergår till tobakscigaretter när den elektroniska varianten väl har gjort dem nikotinberoende.
”Nikotin är enormt vanebildande – ungefär lika vanebildande som heroin”, påpekar den brittiske folkhälso- och familjeläkaren Peter English.
En del hälsoexperter befarar också att tobaksbolag, som har köpt och utvecklat e-cigarettmärken, använder e-cigaretter som indirekt marknadsföringsmetod och därigenom skapar en inkörsport till tobak.
”Med hjälp av e-cigaretter kan de få in bilder av något som ser ut precis som rökning i musikvideor för ungdomar och i filmer. På Golden Globe-galan kunde man se hur folk rökte – vejpade – e-cigaretter. Det åternormaliserar rökandet”, säger Martin McKee som är professor i folkhälsa vid London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Professor Gerald Hastings vid Centre for Tobacco Control Research vid University of Stirling instämmer. ”Förra året gjorde vi en genomgång
av all brittisk e-cigarettreklam”, säger han. ”Det var rena återblicken till 60-talet när tobaksreklamen fortfarande var väldigt fri och lättillgänglig – samma bildspråk som beskriver vejpandet som en livsstil, som någonting trendigt och coolt, idrottssponsring, lovordande kändisar, musikvideor. Alla de här knepen som tobaksindustrin en gång i tiden tog till så fort man bara kunde, de används nu för att sälja e-cigaretter.”
”Elektroniska cigaretter är en bra produkt för att hjälpa rökare att sluta röka”, säger Bertrand Dautzenberg, som är professor i lungmedicin på Pitié-Salpêtrière-sjukhuset i Paris och ordförande för Office Français de Prévention du Tabagisme. ”Men e-cigaretterna är skadliga för ickerökare och då särskilt unga personer som börjar röka en produkt som kallas ’cigarett’, som producerar ’rök’ och som innehåller ’nikotin’.”
Varför är det troligt att de kommer att pröva e-cigaretter? ”Ungdomar är nyfikna”, säger Charlotta Pisinger. ”De är trendsättare och tidiga brukare. De lockas av nya produkter och de gillar att experimentera.”
Undersökningar visar också att det är precis vad de unga européerna gör. En polsk rundfråga bland 20 000 studenter på högskolor och universitet visade att en av fem hade testat e-cigaretter. Enligt en fransk enkät som omfattade mer än 3 000 unga parisare hade två tredjedelar av de 12–14- åringar som prövat e-cigaretter inte tidigare rökt tobak, vilket bekräftar att e-cigaretter utgör en direkt väg in i nikotinberoende.
Reader’s Digest genomförde en egen rundfrågning bland svenska skolelever i åldrarna 16–18 år. Två av fem i gruppen hade prövat en e-cigarett. Fem procent använde regelbundet e-cigaretter med nikotin. Varför? De tyckte om smaken och det faktum att de kunde röka på ställen där tobaksrökning var förbjuden.
Den 16-årige stockholmaren Carl tänder till exempel inte cigaretter inför sina föräldrar som inte vet om att han röker. Men han kan ändå få sin nikotindos hemma genom att blossa på e-cigaretter.
”Det är väldigt praktiskt”, säger han. ”Det luktar inte, det smakar gott och man kan röka inomhus.” Han medger att det här innebär att hans nikotinintag har ökat. ”Jag röker e-cigaretter inomhus och sedan går jag ut och tar en cigarett!”
Carls erfarenheter stämmer väl med vad andra studier visar. Data från en enkät som omfattade nästan 76 000 sydkoreanska tonåringar visade att fyra av fem e-cigarettanvändare också rökte tobak. De flesta av dem som vejpade var sådana som försökt sluta röka – men de flesta av dessa hade inte lagt av med tobakscigaretter.
De som vejpade tenderade att vara storrökare. ”Rökare börjar alltså använda e-cigaretter för att kunna sluta, men i själva verket blir e-cigaretterna ett komplement till de vanliga cigaretterna, till exempel på ställen med rökförbud”, förklarar Charlotta Pisinger.
Det finns även tecken på att e-cigaretter kan få ickerökare att börja röka. Vid 28 års ålder hade David Rous från Prag aldrig rökt en cigarett i hela sitt liv. Då övertalade hans flickvän honom att prova en av hennes e-cigaretter. En vecka senare hade han övergett dem – och övergått till vanliga cigaretter.
Den nu 30-årige affärschefen på ett serviceföretag röker mellan 10 och 15 cigaretter om dagen och är fast i beroendet. Ångrar han den dag han rörde vid en e-cigarett första gången? ”Jag kan inte säga att jag ångrar det eftersom jag njuter av smaken av tobak och ser fram mot nästa cigarett”, säger David Rous.
EU vill kontrollera e-cigarettrevolutionen och klubbade nyligen igenom ett nytt tobaksdirektiv som utökades för att även omfatta e-cigaretter. Direktivet, som medlemsländerna måste introducera senast maj 2016, innebär bland annat ett krav
på obligatoriska hälsovarningar på e-cigarettförpackningar och ett visst reklamförbud. Det begränsar den maximalt tillåtna koncentrationen av nikotin i e-cigaretter till 20 milligram per milliliter vätska, den maximala storleken på engångsprodukterna till 2 milliliter och den maximala storleken på återfyllningsbara e-cigaretter till 10 milliliter.
Direktivet ger även möjlighet till ett förbud inom hela EU mot specifika e-cigarettmärken eller återfyllningsbara e-cigaretter under förutsättning att tre medlemsstater drar tillbaka en produkt från marknaden av berättigade säkerhetsskäl.
Medlemsstaterna är fria att beteckna e-cigaretter som medicinska produkter. Vissa länder som exempelvis Österrike gör redan detta, medan andra som exempelvis Norge helt enkelt förbjuder försäljning av påfyllningsflaskor som innehåller nikotin. Belgien har å andra sidan förbjudit vejpning på offentliga platser, inklusive restauranger och kaféer.
I Storbritannien efterlyser myndigheterna ett förbud mot försäljning av e-cigaretter till personer under 18 år. Men ett kryphål i den brittiska marknadsföringslagen, som sedan 1965 har förbjudit tv-reklam för cigaretter, har gjort det möjligt för British American Tobacco att göra reklam för sina elektroniska Vype-cigaretter på tv och på nätet.
Diverse lokala myndigheter och företag har infört egna förbud. Vissa järnvägsbolag förbjuder användning av e-cigaretter på tågen, och borgmästaren i Saint-Lô i norra Frankrike har satt stopp för vejpning i alla stadens offentliga byggnader.
Universitetet i Reims Champagne-Ardennes förbjöd e-cigaretter i höstas sedan man fått klagomål från studenter. ”Det var självklart att ickerökare och ickevejpare inte skulle behöva utsättas för vare sig cigarettrök eller e-cigarettånga”, säger universitetets rektor Gilles Baillat som medger att e-cigaretter för närvarande betraktas som mindre skadliga än tobak.
Det är inte många som stöder ett totalförbud. Det skulle hindra rökare från att få tillgång till ett bekvämt och populärt sätt att sluta röka. Och att förbjuda försäljning till personer under 18 år skulle förmodligen visa sig vara kontraproduktivt i och med att e-cigaretterna oavsiktligt skulle få den ”förbjudna fruktens” lockelse.
Likväl finns det vissa experter som vill ha en strikt reglering. Charlotta Pisinger menar att straffprissättning, förbud mot att sälja e-cigaretter till minderåriga och att vejpa på offentliga platser, liksom klassificering av e-cigaretter som läkemedel som bara får säljas på apotek är sådant som med största sannolikhet skulle få tydlig effekt.
Den typen av åtgärder ses som helt avgörande, för som professor Bertrand Dautzenberg uttrycker det: ”E-cigaretter är giftiga, vanebildande och inte avsedda för unga människor.”
Det här är en av fem liknande butiker som nyligen öppnats i denna stad med 60 000 invånare, vilket vittnar om e-cigaretternas snabbt växande popularitet inte bara i Frankrike utan i hela Europa.
Förra året beräknas den europeiska marknaden ha varit värd 400–500 miljoner euro med sju miljoner regelbundna användare. The Electronic Cigarette Industry Trade Association (ECITA) uppger att den globala industrin växer med 20–30 procent varje månad.
En e-cigarett är en anordning som är avsedd att ge en känsla av rökning. De första e-cigaretterna kallades för ”cigalikes” för att de liknade vanliga tobakscigaretter – och därför är de fortfarande populära.
Dessa ”cigalikes” följdes av en andra generationens mellanstora e-cigaretter som exempelvis eGo-sortimentet. De påminner ibland om färggranna pennor, är mer kostnadseffektiva och gör det möjligt för rökaren att blanda smaker och anpassa nikotinstyrkan. De senaste lyxmodellerna – så kallade APV (advanced personal vaporisers) – finns i många utföranden och storlekar med ytterligare funktioner och inställningar.
Alla e-cigaretter har tre grundläggande komponenter: ett batteri, en förångare och en kapsel med smakvätska. Denna innehåller propylenglykol (som används i så vitt skilda produkter som läkemedel och avisningsmedel för flygplan) eller ibland glycerin, aromämnen och – i de flesta fall – nikotin, den kemiska substans som gör cigaretter beroendeframkallande.
En e-cigarett kan ha en lysdiodlampa i spetsen. Den kan fungera manuellt eller automatiskt. En del är av engångstyp, men numera är de flesta påfyllningsbara. Principen är dock densamma. När man suger in hettar förångaren upp smakvätskan och avger en ånga som man känner bak i halsen på samma sätt som när man röker. Det kallas att ”vejpa” (efter engelska ordet för ånga, vapour).
I början marknadsfördes e-cigaretterna som ett hjälpmedel för den som ville sluta röka, men i dag har vejpandet blivit ett livsstilsval i sig. Det har utvecklats en europeisk subkultur och livliga internetforum som ägnas åt vad många betraktar som en hobby. Medlemmar diskuterar vilka tillbehör som är bäst, var man kan köpa dem och även hur man kan göra egna smakvätskor med hjälp av propylenglykol som man köper på apotek.
Det råder delade meningar vad gäller e-cigaretternas säkerhet. De är onekligen mindre skadliga än riktiga cigaretter som innehåller hundratals giftiga substanser, och för dem som vill sluta röka är de en välsignelse.
”Det fungerade definitivt för mig”, säger en kund som recenserar sina erfarenheter av e-cigaretter på nätet. ”Jag köpte mina första eGo med stark Marlborosmakande vätska. Den ger samma kick i halsen som man får av stark tobak men utan alla gifterna.”
Men det finns goda skäl att oroa sig över den här skenande modeflugan.
En studie av korttidsanvändning som gjorts av Atens universitet liksom kommentarer i vejpingforum på nätet tyder på att e-cigaretterna ger vissa besvär, exempelvis andningsproblem och irritation i mun och svalg. Det är känt att nikotin orsakar nervositet och höjer blodtrycket. Det finns också allt mer som tyder på att det skadar blodkärl och celler i hjärtat och ökar risken för hjärtinfarkt och stroke.
Ingen vet egentligen hur skadligt vejpandet kan komma att visa sig vara. De flesta e-cigaretter och smakvätskor framställs i Kina men än så länge finns det inga obligatoriska kvalitetskontroller. Många av de toxiska ämnen som bildas när smakvätskan hettas upp har ännu inte undersökts i hälsohänseende.
”Ångan som e-cigaretterna avger är inte ren vattenånga”, säger nikotinexperten Philip Gardiner på University of California. ”Den innehåller lättflyktiga organiska ämnen, nikotin och tungmetaller. Vi vet fortfarande inte vilka hälsorisker den här graden av exponering kan innebära.”
Doktor Charlotta Pisinger är folkhälsoexpert vid Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed på Glostrup Hospital nära Köpenhamn och menar att det kommer att dröja tills vi kan få tillförlitliga svar på e-cigaretternas långtidsverkan.
”Precis som när det gäller vanliga cigaretter måste vi följa upp många, många tusen användare under flera decennier innan vi kan slå fast huruvida e-cigaretterna är ofarliga eller ej. De som röker vanliga cigaretter märker oftast inte heller några negativa effekter under många år, utan skadorna ackumuleras och sjukdomarna uppträder först efter flera decennier”, säger Charlotta Pisinger.
Det mest bekymmersamma är att e-cigaretterna marknadsförs på ett sätt som tilltalar unga människor. Reklamen framställer användarna som coola, sexiga och friska, precis som reklamen för vanliga cigaretter gjorde innan vetenskapen visade att cigaretter dödar hälften av dem som använder dem.
Kändisar och idoler som Johnny Depp, Leonardo DiCaprio och sångerskan Katy Perry har fotograferats med e-cigaretter i händerna. Märket E-Lites lyckades säkra ett produktplaceringsavtal i den brittiska popartisten Lily Allens musikvideo ”Hard Out There”.
Lägg därtill spännande smaker som attraherar tonåringar och risken är stor att e-cigaretter kommer att skapa en ny generation nikotinister.
Även yngre barn kan komma att lockas av e-cigaretterna. Den brittiska mamman Elizabeth Baker från Cardigan i Wales har använt dem för att kunna sluta röka. Men hon blev förfärad när hennes två barn, 11 och 14 år gamla, började visa intresse för hennes e-cigaretter.
”De har alltid varit fanatiska rökmotståndare och vet hur svårt det har varit för mig att sluta, men nu frågade de om de kunde få prova mina e-cigaretter.”
Ungdomar som avstått från tobaksrökning därför att de förstått hur farligt det är, kan i stället omedvetet komma att dra på sig framtida hälsoproblem orsakade av e-cigaretter. Eller också kanske de övergår till tobakscigaretter när den elektroniska varianten väl har gjort dem nikotinberoende.
”Nikotin är enormt vanebildande – ungefär lika vanebildande som heroin”, påpekar den brittiske folkhälso- och familjeläkaren Peter English.
En del hälsoexperter befarar också att tobaksbolag, som har köpt och utvecklat e-cigarettmärken, använder e-cigaretter som indirekt marknadsföringsmetod och därigenom skapar en inkörsport till tobak.
”Med hjälp av e-cigaretter kan de få in bilder av något som ser ut precis som rökning i musikvideor för ungdomar och i filmer. På Golden Globe-galan kunde man se hur folk rökte – vejpade – e-cigaretter. Det åternormaliserar rökandet”, säger Martin McKee som är professor i folkhälsa vid London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Professor Gerald Hastings vid Centre for Tobacco Control Research vid University of Stirling instämmer. ”Förra året gjorde vi en genomgång
av all brittisk e-cigarettreklam”, säger han. ”Det var rena återblicken till 60-talet när tobaksreklamen fortfarande var väldigt fri och lättillgänglig – samma bildspråk som beskriver vejpandet som en livsstil, som någonting trendigt och coolt, idrottssponsring, lovordande kändisar, musikvideor. Alla de här knepen som tobaksindustrin en gång i tiden tog till så fort man bara kunde, de används nu för att sälja e-cigaretter.”
”Elektroniska cigaretter är en bra produkt för att hjälpa rökare att sluta röka”, säger Bertrand Dautzenberg, som är professor i lungmedicin på Pitié-Salpêtrière-sjukhuset i Paris och ordförande för Office Français de Prévention du Tabagisme. ”Men e-cigaretterna är skadliga för ickerökare och då särskilt unga personer som börjar röka en produkt som kallas ’cigarett’, som producerar ’rök’ och som innehåller ’nikotin’.”
Varför är det troligt att de kommer att pröva e-cigaretter? ”Ungdomar är nyfikna”, säger Charlotta Pisinger. ”De är trendsättare och tidiga brukare. De lockas av nya produkter och de gillar att experimentera.”
Undersökningar visar också att det är precis vad de unga européerna gör. En polsk rundfråga bland 20 000 studenter på högskolor och universitet visade att en av fem hade testat e-cigaretter. Enligt en fransk enkät som omfattade mer än 3 000 unga parisare hade två tredjedelar av de 12–14- åringar som prövat e-cigaretter inte tidigare rökt tobak, vilket bekräftar att e-cigaretter utgör en direkt väg in i nikotinberoende.
Reader’s Digest genomförde en egen rundfrågning bland svenska skolelever i åldrarna 16–18 år. Två av fem i gruppen hade prövat en e-cigarett. Fem procent använde regelbundet e-cigaretter med nikotin. Varför? De tyckte om smaken och det faktum att de kunde röka på ställen där tobaksrökning var förbjuden.
Den 16-årige stockholmaren Carl tänder till exempel inte cigaretter inför sina föräldrar som inte vet om att han röker. Men han kan ändå få sin nikotindos hemma genom att blossa på e-cigaretter.
”Det är väldigt praktiskt”, säger han. ”Det luktar inte, det smakar gott och man kan röka inomhus.” Han medger att det här innebär att hans nikotinintag har ökat. ”Jag röker e-cigaretter inomhus och sedan går jag ut och tar en cigarett!”
Carls erfarenheter stämmer väl med vad andra studier visar. Data från en enkät som omfattade nästan 76 000 sydkoreanska tonåringar visade att fyra av fem e-cigarettanvändare också rökte tobak. De flesta av dem som vejpade var sådana som försökt sluta röka – men de flesta av dessa hade inte lagt av med tobakscigaretter.
De som vejpade tenderade att vara storrökare. ”Rökare börjar alltså använda e-cigaretter för att kunna sluta, men i själva verket blir e-cigaretterna ett komplement till de vanliga cigaretterna, till exempel på ställen med rökförbud”, förklarar Charlotta Pisinger.
Det finns även tecken på att e-cigaretter kan få ickerökare att börja röka. Vid 28 års ålder hade David Rous från Prag aldrig rökt en cigarett i hela sitt liv. Då övertalade hans flickvän honom att prova en av hennes e-cigaretter. En vecka senare hade han övergett dem – och övergått till vanliga cigaretter.
Den nu 30-årige affärschefen på ett serviceföretag röker mellan 10 och 15 cigaretter om dagen och är fast i beroendet. Ångrar han den dag han rörde vid en e-cigarett första gången? ”Jag kan inte säga att jag ångrar det eftersom jag njuter av smaken av tobak och ser fram mot nästa cigarett”, säger David Rous.
EU vill kontrollera e-cigarettrevolutionen och klubbade nyligen igenom ett nytt tobaksdirektiv som utökades för att även omfatta e-cigaretter. Direktivet, som medlemsländerna måste introducera senast maj 2016, innebär bland annat ett krav
på obligatoriska hälsovarningar på e-cigarettförpackningar och ett visst reklamförbud. Det begränsar den maximalt tillåtna koncentrationen av nikotin i e-cigaretter till 20 milligram per milliliter vätska, den maximala storleken på engångsprodukterna till 2 milliliter och den maximala storleken på återfyllningsbara e-cigaretter till 10 milliliter.
Direktivet ger även möjlighet till ett förbud inom hela EU mot specifika e-cigarettmärken eller återfyllningsbara e-cigaretter under förutsättning att tre medlemsstater drar tillbaka en produkt från marknaden av berättigade säkerhetsskäl.
Medlemsstaterna är fria att beteckna e-cigaretter som medicinska produkter. Vissa länder som exempelvis Österrike gör redan detta, medan andra som exempelvis Norge helt enkelt förbjuder försäljning av påfyllningsflaskor som innehåller nikotin. Belgien har å andra sidan förbjudit vejpning på offentliga platser, inklusive restauranger och kaféer.
I Storbritannien efterlyser myndigheterna ett förbud mot försäljning av e-cigaretter till personer under 18 år. Men ett kryphål i den brittiska marknadsföringslagen, som sedan 1965 har förbjudit tv-reklam för cigaretter, har gjort det möjligt för British American Tobacco att göra reklam för sina elektroniska Vype-cigaretter på tv och på nätet.
Diverse lokala myndigheter och företag har infört egna förbud. Vissa järnvägsbolag förbjuder användning av e-cigaretter på tågen, och borgmästaren i Saint-Lô i norra Frankrike har satt stopp för vejpning i alla stadens offentliga byggnader.
Universitetet i Reims Champagne-Ardennes förbjöd e-cigaretter i höstas sedan man fått klagomål från studenter. ”Det var självklart att ickerökare och ickevejpare inte skulle behöva utsättas för vare sig cigarettrök eller e-cigarettånga”, säger universitetets rektor Gilles Baillat som medger att e-cigaretter för närvarande betraktas som mindre skadliga än tobak.
Det är inte många som stöder ett totalförbud. Det skulle hindra rökare från att få tillgång till ett bekvämt och populärt sätt att sluta röka. Och att förbjuda försäljning till personer under 18 år skulle förmodligen visa sig vara kontraproduktivt i och med att e-cigaretterna oavsiktligt skulle få den ”förbjudna fruktens” lockelse.
Likväl finns det vissa experter som vill ha en strikt reglering. Charlotta Pisinger menar att straffprissättning, förbud mot att sälja e-cigaretter till minderåriga och att vejpa på offentliga platser, liksom klassificering av e-cigaretter som läkemedel som bara får säljas på apotek är sådant som med största sannolikhet skulle få tydlig effekt.
Den typen av åtgärder ses som helt avgörande, för som professor Bertrand Dautzenberg uttrycker det: ”E-cigaretter är giftiga, vanebildande och inte avsedda för unga människor.”