48 hemligheter om dina sällskapsdjur
Tipsen som gör ditt husdjur gladare och mer välmående.
Av Michelle Crouch

Misstag som även en kärleksfull ägare gör
1. Du tror att mitt svansviftande alltid är en inbjudan att klappa mig mer. Fel! En grupp italienska forskare fann att hundar viftar med svansen lite grand åt höger när de ser någonting som de tycker om och lite grand åt vänster när de ställs inför någonting som de vill backa undan från.
2. Det är mycket viktigare än du tror vilken sorts hundborste du köper. Välj en som är anpassad för min päls! En gummiborste främjar cirkulationen och får bort smuts, medan en med styva borst avlägsnar döda hårstrån.
3. Du som ofta använder en laserpekare när du leker kattlekar: Den gör mig oerhört frustrerad, eftersom jag inte kan fånga pricken. Jag lever ju faktiskt för att jaga. Ge mig i så fall en riktig leksak på slutet, så att jag får någonting att fånga och döda. Då känner jag att jag får lön för mödan.
4. Du ger mig för mycket mat. Hur märks det? Jag blir inte motiverad av matbelöningar när du försöker lära mig saker. Dra ner på maten så kommer jag att intressera mig mer för belöningarna.
5. Du tar fram den stora hårtorken när du ska göra mig fin. Sluta med det! För att göra en hunds päls fluffig kan du i stället skaka ner lite majsstärkelse i hårbotten innan du borstar pälsen. Stärkelsen suger till sig olja och fett och reder ut tovig päls.
6. Snälla, stressa mig inte när jag uträttar mina behov. Det finns en anledning att vi hundar går runt i cirklar innan vi bajsar. Vår instinkt är att rikta in oss med jordens magnetfält innan vi går på toaletten. Detta konstaterade en forskargrupp efter att studera 70 hundar som under en tvåårsperiod bajsade 1 893 gånger.
7. Du tror kanske att det är snällt att låta mig sova hela dagen, men för mycket sömn kan påverka min personlighet. Många beteendeproblem kan enkelt lösas genom en daglig promenad med sin hund eller genom att leka med sin katt i tjugo minuter om dagen.
8. Eftersom jag är en gammal hund får jag väl äta vad jag vill? Nej! Om jag har artrit mår jag mycket bättre av ett dagligt tillskott av glukosamin och kondroitinsulfat, som skyddar ledbrosket. Och byt gärna ut fodret jag äter till ett som är anpassat för ett djur i min ålder.
Så här vill jag att du tar hand om mig
9. Om jag kommer bort är det första du ska göra att ringa alla föreningar som tar hand om herrelösa katter och hundar inom en radie av femton mil hemifrån. Besök om möjligt de närmaste föreningarna dagligen. (Det bästa är förresten att märka mig med ett mikrochip redan som liten.)
10. Om du låter sterilisera mig ska du dubbelkolla med veterinären att han eller hon bara opererar bort äggstockarna, inte livmodern. Det är ett betydligt mindre ingrepp.
11. Jag är ett vanedjur, så även små förändringar i mitt beteende kan vara en varningssignal om att jag kanske är sjuk. Om det tar en timme i stället för den sedvanliga minuten för mig att äta upp min mat, om jag blir trött fortare av att leka, om det ligger fler urinklumpar än vanligt i kattlådan eller om jag dricker ovanligt mycket vatten, ring veterinären på direkten.
12. Det råder inget tvivel om att ifall du har mig inne och inte låter mig ströva fritt – oavsett om jag är hund eller katt – så har jag större chans att få leva ett långt liv. Då kommer jag varken att bli påkörd, bli stulen eller gå vilse. Men när jag väl har fått smak för ett fritt liv är det svårt för mig att förändras och avstå från det.
Så gör du för att jag ska bli din bästa vän
13. Presentera mig för andra människor redan när jag är liten, så att jag inte blir rädd för främlingar. Och se till att få med personer som bär hatt och solglasögon, eftersom jag kan tycka att sådana accessoarer är obehagliga.
14. Du tycker kanske att det ser kul ut när jag gnider rumpan mot mattan, men det innebär förmodligen att det kliar och att jag skulle behöva besöka en veterinär.
Förvånande saker som hundar älskar ...
15. Hoppa över hundgodiset! Om du verkligen vill få min uppmärksamhet när du uppfostrar mig ska du ge mig en godsak som är fuktig, någonting som är så kladdigt att du knappt vill hålla det i handen, kanske en flottig kycklingbit.
16. En del av oss äter visserligen bara gräs om vi har fått i oss någonting som vi försöker stöta upp, men vissa av oss tycker helt enkelt att det är gott. Så låt mig äta i fred! Men se för allt i världen till att gräset som jag mumsar i mig inte innehåller bekämpningsmedel.
17. Se upp, mamma! Jag äter gärna dina underkläder, i synnerhet om de är otvättade. Veterinärer opererar bort hundratals par trosor ur hundars magar varje år.
18. Snälla, kan jag få välja vilken säng jag ska sova i? Om jag tycker att den är bekväm sover jag mycket bättre. Låt mig testa några olika varianter i en djuraffär. Om jag brukar sova med spretande ben är det bekvämare med en platt säng utan kanter. Men om jag gillar att rulla ihop mig kommer jag förmodligen att älska en säng med kanter.
... och vad de i själva verket avskyr
19. Du säger att jag är så himla bra med barn. Men om jag slickar mig om munnen, drar tillbaka öronen, vänder bort huvudet eller gäspar (tecken på oro) när de leker med mig står jag förmodligen bara nätt och jämnt ut med dem. Om du låter dem fortsätta dra mig i svansen kan det faktiskt hända att jag en vacker dag tappar humöret.
20. Ta det försiktigt med saxen! Oavsett hur varmt det blir eller hur lång min päls är behöver du aldrig raka mig. Underpälsen isolerar mig från värmen, vilket innebär att den hjälper mig att hålla mig sval. Se bara till att borsta pälsen ordentligt, så att den inte blir tovig. Då fungerar ventilationen som den ska.
21. Om du lämnar mig ute på tomten när du inte är hemma ska du inte inbilla dig att jag kommer att springa omkring och ha kul. Sanningen är att jag förmodligen kommer att sitta på ett och samma ställe och vänta på att du ska komma tillbaka. Hundar föredrar sitt bo, så många av oss vill vara inomhus, helst tillsammans med dig.
22. Jag älskar att hämta saker och vill gärna lära mig att fånga flygande föremål, men en hård frisbee kan jag faktiskt skada både tänderna och tandköttet på. Köp i stället en mjuk variant i en djuraffär.
23. Om jag inte är van vid främlingar och du sträcker dig mot mig när du träffar mig skulle din hand lika gärna kunna vara en köttyxa. Sätt i stället ner ena knäet på marken och vänd bort blicken lite grand. Sedan väntar du tills jag självmant kommer fram till dig och nosar.
Katter: Lösningarna på våra största mysterier
24. Om jag markerar utanför lådan så gör jag det inte för att vara dum. Då är jag stressad av någon anledning. Det kan vara så att jag upplever att en ny person, ett nytt sällskapsdjur eller till och med en ny möbel i huset inkräktar på mitt revir.
25. Innan du skaffar en sådan där tjusig övertäckt kattlåda, tänk på att de flesta av oss inte tycker om att känna oss instängda. Det bästa är en kattlåda utan tak som står lite avsides, men där jag ser rummet och kan dra mig undan ifall jag får syn på något som verkar hotfullt.
26. Ursäkta, men det är faktiskt inte omöjligt att träna mig. Jag kan lära mig att sitta, komma, vidröra ett föremål med nosen, hoppa genom en ring, göra high five och till och med använda toaletten – och det lika snabbt som en hund, eller till och med ännu snabbare. På Youtube hittar du bra instruktionsvideor.
27. Om jag stelnar till varenda gång du stryker handen över ryggen på mig tycker jag att du borde fatta vinken. I en studie som publicerades år 2013 i tidskriften Physiology and Behavior fann man att katter som ogillade den känslan, men som ändå accepterade att deras ägare klappade dem, var mer stressade än katter som helt undvek beröring.
28. Tänk på att jag har ett vertikalt perspektiv på världen, inte ett horisontalt. Så i stället för att bli arg när jag välter ner saker från fönsterbrädan, bygg en kattbana som jag kan ta mig runt på i rummet. Sätt upp en hylla som leder till en bokhylla, som leder vidare till en spiselkrans, som i sin tur leder vidare till en stol från vilken jag kan ta mig ner till golvet.
29. Att jag spinner betyder inte alltid att jag är nöjd och belåten. Jag spinner också när jag har ont eller när jag är jätterädd. Det är nämligen en lugnande mekanism.
30. Funderar du på att skaffa en kompis åt mig? Jag kommer bäst överens med en katt av motsatta könet som är yngre än jag. Men kasta inte bara in oss i ett rum tillsammans. Låt oss gradvis lära känna varandra, till exempel genom att vi får turas om att vara i ett stängt rum och vänja oss vid varandras dofter. Ett bra nästa steg är att ha oss i varsin transportbur i samma rum under en tid för att vi ska kunna spana på varandra. Därefter kan en av oss få gå lös medan den andra sitter kvar i sin bur. Byt plats. Låt det ta tid. Om jag är en äldre katt och jag har levt ensam med dig i många år behöver jag faktiskt inte någon vän. Då är jag van vid hur vi har det.
31. Ursäkta att jag vänder baken mot ditt ansikte, men det är en komplimang. Det här beteendet kommer från när jag var liten och gjorde likadant mot mamma, så att hon kunde tvätta rumpan på mig. Det innebär att jag betraktar dig som en modersgestalt.
32. Jag älskar häftiga leksaker och prylar, men jag kan ha precis lika roligt med en papperspåse med avklippta handtag, lite hoprullad aluminiumfolie eller en vanlig kartong. Det är jätteenkelt att göra en leksak som jag älskar. Allt som glänser eller som jag kan använda klorna på är kul!
Träningstips som hjälper oss att lära oss saker
33. Vänta inte med att rätta till felaktiga beteenden tills jag är ett halvår gammal. Vid det laget har jag vant mig vid att dricka ur toaletten och tugga på skor. Enligt experterna är det enklare att tidigt befästa goda vanor än att i efterhand få bort dåliga vanor.
34. Nu förstår jag inte: När jag hoppade upp på dig tidigare klappade du mig så skönt. Men nu är du arg för att jag hoppade upp på tant Märta. Får jag hoppa upp eller inte?
35. För att undvika att jag klöser på en möbel kan du täcka hela området med ett gammalt lakan, aluminiumfolie eller remsor med dubbelhäftande tejp. Sådana underlag tycker jag nämligen inte om att gå på. Ställ sedan en hög klöspelare framför möbeln.
36. Om du låter mig komma upp i möblerna nu när jag är liten och söt kommer jag alltid att tro att det är okej, oavsett hur stor jag blir.
37. Vad menar ni med att en gammal hund inte kan lära sig nya tricks? Min ägare lärde mig att hämta tidningen och komma med den till honom när jag var tio år.
38. Minns du när jag var liten och du tryckte nosen i kisspölen som jag hade gjort på golvet? Jag fattade inte alls varför du gjorde det. Se
i stället till att få ut mig snabbt och beröm mig när jag kissar utomhus.
39. Vill du att jag ska lära mig att gå kopplad bredvid dig? Ge mig då ett skäl att göra det. Så snart jag börjar dra i kopplet ska du sluta gå. När jag vänder mig om och tittar tillbaka, ge mig en belöning precis intill benet. Då lär jag mig att jag ska hålla mig intill dig för att få göra det som jag älskar mer än någonting annat: att gå omkring och utforska omgivningarna.
40. Detta gäller oavsett om jag är katt eller hund: Om du inte tycker om att få hår i soffan och vill att jag håller mig borta från den, testa en matta som ger en lätt, ofarlig elektrostatisk stöt när man går på den. Eller så kan du köpa en bilmatta och lägga den upp och ner i soffan, så att de små gummitaggarna är vända uppåt. Jag avskyr de där taggarna.
41. När jag skäller, hoppar och drar ner handduken från hyllan är det faktiskt inte något bus. Jag är helt enkelt uttråkad och vill ha din uppmärksamhet. Snälla, sluta hålla på med mobilen och lek med mig i stället!
42. Om jag är en hund som är rädd för åska eller starka ljud kan du köpa en åtsmitande Thundershirt åt mig – eller tillverka en själv. Linda då ett elastiskt förband runt bröstkorgen på mig. Korsa det över ryggen och fortsätt tills halva ryggen täcks av förbandet innan du fäster det. Trycket mot kroppen har en lugnande inverkan.
Den bästa (och sämsta) maten för oss
43. Glöm inte att mitt matsmältningssystem är helt annorlunda än ditt. Russin och vindruvor kan förstöra en hunds njurar. Andra farliga livsmedel är choklad, kaffe, macadamianötter och avokado.
44. Vill du att min päls ska vara tjock och glansig? Se då till att jag får i mig mycket essentiella fettsyror. De flesta hundfoder av hög kvalitet innehåller tillräckliga mängder, men hundar som äter billigare foder eller som får ensidig hemlagad mat kan få sämre päls.
45. När du köper hundmat ska du välja en produkt som har testats i verkligheten, inte en som har skapats av en dator. Testerna kostar pengar, men de visar att riktiga hundar faktiskt har mått bra av att äta fodret under ett halvårs tid.
46. Rådfråga en certifierad nutritionist innan du ger mig hemlagad mat. En forskargrupp vid University of California som i fjol tittade närmare på tvåhundra recept för hemlagad hundmat fann att 95 procent av dem hade allvarliga näringsmässiga brister.
47. Har du hört om de0n nya trenden med spannmålsfri katt- och hundmat? Det visade sig faktiskt vara ganska upphaussat. Det är inget fel att ge mig spannmålsprodukter. Faktum är att spannmålsprodukter kan utgöra en viktig del av en välbalanserad kost. Prata med en veterinär innan du gör några förändringar.
48. Om du låter mig äta rå mat riskerar mina tänder att gå sönder – eller så kan jag drabbas av en bakterieinfektion. Personer med nedsatt immunförsvar som exponeras för min avföring riskerar dessutom att drabbas av sjukdomar. Det är därför flera djurrättsorganisationer avråder från att ge rå mat åt sällskapsdjur.
Källor: Jackson Galaxy, kattbehaviorist; Brian Hare, chef för Canine Cognition Center vid Duke University; Rebecca Remillard, nutritionist vid North Carolina State University och grundare av webbplatsen petdiets.com; Jorge Bendersky, djurstylist; Spencer Williams, ägare av och ordförande för West Paw Design, ett företag som tillverkar leksaker och sängar åt sällskapsdjur; Nancy Kay, författare; Jennifer Coates, rådgivande veterinär på petmd.com; Victoria Schade, expert på hunduppfostran och hundars beteenden; Sophia Yin, veterinär och djurbehaviorist samt författare; K C Theisen, ansvarig för djurvårdsfrågor på Humane Society of the United States; Amy Farcas, nutritionist vid University of Pennsylvania; Marilyn Krieger, kattbeteendekonsult och författare; Karen ”Doc” Halligan, författare; Stephen Zawistowski, filosofie doktor, djurbehaviorist och rådgivare åt ASPCA.
1. Du tror att mitt svansviftande alltid är en inbjudan att klappa mig mer. Fel! En grupp italienska forskare fann att hundar viftar med svansen lite grand åt höger när de ser någonting som de tycker om och lite grand åt vänster när de ställs inför någonting som de vill backa undan från.
2. Det är mycket viktigare än du tror vilken sorts hundborste du köper. Välj en som är anpassad för min päls! En gummiborste främjar cirkulationen och får bort smuts, medan en med styva borst avlägsnar döda hårstrån.
3. Du som ofta använder en laserpekare när du leker kattlekar: Den gör mig oerhört frustrerad, eftersom jag inte kan fånga pricken. Jag lever ju faktiskt för att jaga. Ge mig i så fall en riktig leksak på slutet, så att jag får någonting att fånga och döda. Då känner jag att jag får lön för mödan.
4. Du ger mig för mycket mat. Hur märks det? Jag blir inte motiverad av matbelöningar när du försöker lära mig saker. Dra ner på maten så kommer jag att intressera mig mer för belöningarna.
5. Du tar fram den stora hårtorken när du ska göra mig fin. Sluta med det! För att göra en hunds päls fluffig kan du i stället skaka ner lite majsstärkelse i hårbotten innan du borstar pälsen. Stärkelsen suger till sig olja och fett och reder ut tovig päls.
6. Snälla, stressa mig inte när jag uträttar mina behov. Det finns en anledning att vi hundar går runt i cirklar innan vi bajsar. Vår instinkt är att rikta in oss med jordens magnetfält innan vi går på toaletten. Detta konstaterade en forskargrupp efter att studera 70 hundar som under en tvåårsperiod bajsade 1 893 gånger.
7. Du tror kanske att det är snällt att låta mig sova hela dagen, men för mycket sömn kan påverka min personlighet. Många beteendeproblem kan enkelt lösas genom en daglig promenad med sin hund eller genom att leka med sin katt i tjugo minuter om dagen.
8. Eftersom jag är en gammal hund får jag väl äta vad jag vill? Nej! Om jag har artrit mår jag mycket bättre av ett dagligt tillskott av glukosamin och kondroitinsulfat, som skyddar ledbrosket. Och byt gärna ut fodret jag äter till ett som är anpassat för ett djur i min ålder.
Så här vill jag att du tar hand om mig
9. Om jag kommer bort är det första du ska göra att ringa alla föreningar som tar hand om herrelösa katter och hundar inom en radie av femton mil hemifrån. Besök om möjligt de närmaste föreningarna dagligen. (Det bästa är förresten att märka mig med ett mikrochip redan som liten.)
10. Om du låter sterilisera mig ska du dubbelkolla med veterinären att han eller hon bara opererar bort äggstockarna, inte livmodern. Det är ett betydligt mindre ingrepp.
11. Jag är ett vanedjur, så även små förändringar i mitt beteende kan vara en varningssignal om att jag kanske är sjuk. Om det tar en timme i stället för den sedvanliga minuten för mig att äta upp min mat, om jag blir trött fortare av att leka, om det ligger fler urinklumpar än vanligt i kattlådan eller om jag dricker ovanligt mycket vatten, ring veterinären på direkten.
12. Det råder inget tvivel om att ifall du har mig inne och inte låter mig ströva fritt – oavsett om jag är hund eller katt – så har jag större chans att få leva ett långt liv. Då kommer jag varken att bli påkörd, bli stulen eller gå vilse. Men när jag väl har fått smak för ett fritt liv är det svårt för mig att förändras och avstå från det.
Så gör du för att jag ska bli din bästa vän
13. Presentera mig för andra människor redan när jag är liten, så att jag inte blir rädd för främlingar. Och se till att få med personer som bär hatt och solglasögon, eftersom jag kan tycka att sådana accessoarer är obehagliga.
14. Du tycker kanske att det ser kul ut när jag gnider rumpan mot mattan, men det innebär förmodligen att det kliar och att jag skulle behöva besöka en veterinär.
Förvånande saker som hundar älskar ...
15. Hoppa över hundgodiset! Om du verkligen vill få min uppmärksamhet när du uppfostrar mig ska du ge mig en godsak som är fuktig, någonting som är så kladdigt att du knappt vill hålla det i handen, kanske en flottig kycklingbit.
16. En del av oss äter visserligen bara gräs om vi har fått i oss någonting som vi försöker stöta upp, men vissa av oss tycker helt enkelt att det är gott. Så låt mig äta i fred! Men se för allt i världen till att gräset som jag mumsar i mig inte innehåller bekämpningsmedel.
17. Se upp, mamma! Jag äter gärna dina underkläder, i synnerhet om de är otvättade. Veterinärer opererar bort hundratals par trosor ur hundars magar varje år.
18. Snälla, kan jag få välja vilken säng jag ska sova i? Om jag tycker att den är bekväm sover jag mycket bättre. Låt mig testa några olika varianter i en djuraffär. Om jag brukar sova med spretande ben är det bekvämare med en platt säng utan kanter. Men om jag gillar att rulla ihop mig kommer jag förmodligen att älska en säng med kanter.
... och vad de i själva verket avskyr
19. Du säger att jag är så himla bra med barn. Men om jag slickar mig om munnen, drar tillbaka öronen, vänder bort huvudet eller gäspar (tecken på oro) när de leker med mig står jag förmodligen bara nätt och jämnt ut med dem. Om du låter dem fortsätta dra mig i svansen kan det faktiskt hända att jag en vacker dag tappar humöret.
20. Ta det försiktigt med saxen! Oavsett hur varmt det blir eller hur lång min päls är behöver du aldrig raka mig. Underpälsen isolerar mig från värmen, vilket innebär att den hjälper mig att hålla mig sval. Se bara till att borsta pälsen ordentligt, så att den inte blir tovig. Då fungerar ventilationen som den ska.
21. Om du lämnar mig ute på tomten när du inte är hemma ska du inte inbilla dig att jag kommer att springa omkring och ha kul. Sanningen är att jag förmodligen kommer att sitta på ett och samma ställe och vänta på att du ska komma tillbaka. Hundar föredrar sitt bo, så många av oss vill vara inomhus, helst tillsammans med dig.
22. Jag älskar att hämta saker och vill gärna lära mig att fånga flygande föremål, men en hård frisbee kan jag faktiskt skada både tänderna och tandköttet på. Köp i stället en mjuk variant i en djuraffär.
23. Om jag inte är van vid främlingar och du sträcker dig mot mig när du träffar mig skulle din hand lika gärna kunna vara en köttyxa. Sätt i stället ner ena knäet på marken och vänd bort blicken lite grand. Sedan väntar du tills jag självmant kommer fram till dig och nosar.
Katter: Lösningarna på våra största mysterier
24. Om jag markerar utanför lådan så gör jag det inte för att vara dum. Då är jag stressad av någon anledning. Det kan vara så att jag upplever att en ny person, ett nytt sällskapsdjur eller till och med en ny möbel i huset inkräktar på mitt revir.
25. Innan du skaffar en sådan där tjusig övertäckt kattlåda, tänk på att de flesta av oss inte tycker om att känna oss instängda. Det bästa är en kattlåda utan tak som står lite avsides, men där jag ser rummet och kan dra mig undan ifall jag får syn på något som verkar hotfullt.
26. Ursäkta, men det är faktiskt inte omöjligt att träna mig. Jag kan lära mig att sitta, komma, vidröra ett föremål med nosen, hoppa genom en ring, göra high five och till och med använda toaletten – och det lika snabbt som en hund, eller till och med ännu snabbare. På Youtube hittar du bra instruktionsvideor.
27. Om jag stelnar till varenda gång du stryker handen över ryggen på mig tycker jag att du borde fatta vinken. I en studie som publicerades år 2013 i tidskriften Physiology and Behavior fann man att katter som ogillade den känslan, men som ändå accepterade att deras ägare klappade dem, var mer stressade än katter som helt undvek beröring.
28. Tänk på att jag har ett vertikalt perspektiv på världen, inte ett horisontalt. Så i stället för att bli arg när jag välter ner saker från fönsterbrädan, bygg en kattbana som jag kan ta mig runt på i rummet. Sätt upp en hylla som leder till en bokhylla, som leder vidare till en spiselkrans, som i sin tur leder vidare till en stol från vilken jag kan ta mig ner till golvet.
29. Att jag spinner betyder inte alltid att jag är nöjd och belåten. Jag spinner också när jag har ont eller när jag är jätterädd. Det är nämligen en lugnande mekanism.
30. Funderar du på att skaffa en kompis åt mig? Jag kommer bäst överens med en katt av motsatta könet som är yngre än jag. Men kasta inte bara in oss i ett rum tillsammans. Låt oss gradvis lära känna varandra, till exempel genom att vi får turas om att vara i ett stängt rum och vänja oss vid varandras dofter. Ett bra nästa steg är att ha oss i varsin transportbur i samma rum under en tid för att vi ska kunna spana på varandra. Därefter kan en av oss få gå lös medan den andra sitter kvar i sin bur. Byt plats. Låt det ta tid. Om jag är en äldre katt och jag har levt ensam med dig i många år behöver jag faktiskt inte någon vän. Då är jag van vid hur vi har det.
31. Ursäkta att jag vänder baken mot ditt ansikte, men det är en komplimang. Det här beteendet kommer från när jag var liten och gjorde likadant mot mamma, så att hon kunde tvätta rumpan på mig. Det innebär att jag betraktar dig som en modersgestalt.
32. Jag älskar häftiga leksaker och prylar, men jag kan ha precis lika roligt med en papperspåse med avklippta handtag, lite hoprullad aluminiumfolie eller en vanlig kartong. Det är jätteenkelt att göra en leksak som jag älskar. Allt som glänser eller som jag kan använda klorna på är kul!
Träningstips som hjälper oss att lära oss saker
33. Vänta inte med att rätta till felaktiga beteenden tills jag är ett halvår gammal. Vid det laget har jag vant mig vid att dricka ur toaletten och tugga på skor. Enligt experterna är det enklare att tidigt befästa goda vanor än att i efterhand få bort dåliga vanor.
34. Nu förstår jag inte: När jag hoppade upp på dig tidigare klappade du mig så skönt. Men nu är du arg för att jag hoppade upp på tant Märta. Får jag hoppa upp eller inte?
35. För att undvika att jag klöser på en möbel kan du täcka hela området med ett gammalt lakan, aluminiumfolie eller remsor med dubbelhäftande tejp. Sådana underlag tycker jag nämligen inte om att gå på. Ställ sedan en hög klöspelare framför möbeln.
36. Om du låter mig komma upp i möblerna nu när jag är liten och söt kommer jag alltid att tro att det är okej, oavsett hur stor jag blir.
37. Vad menar ni med att en gammal hund inte kan lära sig nya tricks? Min ägare lärde mig att hämta tidningen och komma med den till honom när jag var tio år.
38. Minns du när jag var liten och du tryckte nosen i kisspölen som jag hade gjort på golvet? Jag fattade inte alls varför du gjorde det. Se
i stället till att få ut mig snabbt och beröm mig när jag kissar utomhus.
39. Vill du att jag ska lära mig att gå kopplad bredvid dig? Ge mig då ett skäl att göra det. Så snart jag börjar dra i kopplet ska du sluta gå. När jag vänder mig om och tittar tillbaka, ge mig en belöning precis intill benet. Då lär jag mig att jag ska hålla mig intill dig för att få göra det som jag älskar mer än någonting annat: att gå omkring och utforska omgivningarna.
40. Detta gäller oavsett om jag är katt eller hund: Om du inte tycker om att få hår i soffan och vill att jag håller mig borta från den, testa en matta som ger en lätt, ofarlig elektrostatisk stöt när man går på den. Eller så kan du köpa en bilmatta och lägga den upp och ner i soffan, så att de små gummitaggarna är vända uppåt. Jag avskyr de där taggarna.
41. När jag skäller, hoppar och drar ner handduken från hyllan är det faktiskt inte något bus. Jag är helt enkelt uttråkad och vill ha din uppmärksamhet. Snälla, sluta hålla på med mobilen och lek med mig i stället!
42. Om jag är en hund som är rädd för åska eller starka ljud kan du köpa en åtsmitande Thundershirt åt mig – eller tillverka en själv. Linda då ett elastiskt förband runt bröstkorgen på mig. Korsa det över ryggen och fortsätt tills halva ryggen täcks av förbandet innan du fäster det. Trycket mot kroppen har en lugnande inverkan.
Den bästa (och sämsta) maten för oss
43. Glöm inte att mitt matsmältningssystem är helt annorlunda än ditt. Russin och vindruvor kan förstöra en hunds njurar. Andra farliga livsmedel är choklad, kaffe, macadamianötter och avokado.
44. Vill du att min päls ska vara tjock och glansig? Se då till att jag får i mig mycket essentiella fettsyror. De flesta hundfoder av hög kvalitet innehåller tillräckliga mängder, men hundar som äter billigare foder eller som får ensidig hemlagad mat kan få sämre päls.
45. När du köper hundmat ska du välja en produkt som har testats i verkligheten, inte en som har skapats av en dator. Testerna kostar pengar, men de visar att riktiga hundar faktiskt har mått bra av att äta fodret under ett halvårs tid.
46. Rådfråga en certifierad nutritionist innan du ger mig hemlagad mat. En forskargrupp vid University of California som i fjol tittade närmare på tvåhundra recept för hemlagad hundmat fann att 95 procent av dem hade allvarliga näringsmässiga brister.
47. Har du hört om de0n nya trenden med spannmålsfri katt- och hundmat? Det visade sig faktiskt vara ganska upphaussat. Det är inget fel att ge mig spannmålsprodukter. Faktum är att spannmålsprodukter kan utgöra en viktig del av en välbalanserad kost. Prata med en veterinär innan du gör några förändringar.
48. Om du låter mig äta rå mat riskerar mina tänder att gå sönder – eller så kan jag drabbas av en bakterieinfektion. Personer med nedsatt immunförsvar som exponeras för min avföring riskerar dessutom att drabbas av sjukdomar. Det är därför flera djurrättsorganisationer avråder från att ge rå mat åt sällskapsdjur.
Källor: Jackson Galaxy, kattbehaviorist; Brian Hare, chef för Canine Cognition Center vid Duke University; Rebecca Remillard, nutritionist vid North Carolina State University och grundare av webbplatsen petdiets.com; Jorge Bendersky, djurstylist; Spencer Williams, ägare av och ordförande för West Paw Design, ett företag som tillverkar leksaker och sängar åt sällskapsdjur; Nancy Kay, författare; Jennifer Coates, rådgivande veterinär på petmd.com; Victoria Schade, expert på hunduppfostran och hundars beteenden; Sophia Yin, veterinär och djurbehaviorist samt författare; K C Theisen, ansvarig för djurvårdsfrågor på Humane Society of the United States; Amy Farcas, nutritionist vid University of Pennsylvania; Marilyn Krieger, kattbeteendekonsult och författare; Karen ”Doc” Halligan, författare; Stephen Zawistowski, filosofie doktor, djurbehaviorist och rådgivare åt ASPCA.